NLB iz Švajcarske traži od Vektre 7 miliona

Švajcarska finansijska institucija od glavne kompanije podgoričkog biznismena Dragana Brkovića godinama potražuje oko 55 miliona eura, ali u stečajnom postupku koji je vođen nije priznato oko sedam miliona kamata

125 pregleda0 komentar(a)
Vektra, Foto: Vesko Belojević
22.10.2014. 14:20h

NLB Interfinanz AG iz Ciriha tužla je Vektru Montenegro zbog sedam miliona eura nepriznatog potraživanja po osnovu obračunatih kamata na odobreni kredit.

Tim povodom je juče u Privrednom sudu održano pripremno ročište. Švajcarska finansijska institucija od glavne kompanije podgoričkog biznismena Dragana Brkovića godinama potražuje oko 55 miliona eura, ali u stečajnom postupku koji je vođen nije priznato oko sedam miliona kamata. U Vektri Montenegro sada se sprovodi plan reorganizacije.

Advokat NLB Interfinanza Miloš Komnenić rekao je da je obračun duga Vektre sa redovnom i zateznom kamatom utvrdila ovlašćeni sudski vještak Ilinka Vuković nalazom od 3. juna 2013. godine, a da se razlika od 230.599 eura odnosi na ostale troškove i naknade za reprogram duga.

“Smatramo da je dodatno vještačenje nepotrebno i da bi vodilo odugovlačenju i povećavanju troškova postupka”, istakao je Komnenić. Danilo Radulović, ponomoćnik Vektre Montenegro, osporio je navode tužbe i napomenuo da je dio potraživanja već naplaćen “putem ustupanja ugovora”. On je istakao da je ugovor sa Vektrom raskinut 2011. i da su do tada bile obračunate zatezne kamate.

“NLB je suprotno zakonu ponovo obračunao istu kamatu”, tvrdi Radulović. On se saglasio da nema potrebe za dodatnim vještačenjem zbog ekonomičnosti ovog sudskog postupka.

Glavna rasprava je zakazana za 2. decembar, a advokat tužioca bi u međuvremenu trebalo sudu da dostavi nalaz vještaka, kao i ugovore po osnovu kojih potražuje kamate od Vektre Montenegro.