Preokret protiv Monfisa, Federer posljednji polufinalista

4 komentar(a)
Federer, Foto: Beta/AP
05.09.2014. 06:57h

Rodžer Federer posljednji je polufinalista Otvorenog prvenstva SAD - švajcarski teniser je u četvrtfinalu savladao Gaela Monfisa iz Francuske sa sa 3:2, po setovima 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2, za tri sata i 23 minuta igre.

Fererer je deveti put u polufinalu ovog grend slema, a prvi put od 2011. godine.

Federer će pokušati da osvoji rekordnu šestu titulu u Njujorku, čime bi pretekao Pita Samprasa i Džimija Konorsa po broju osvojenih titula na Flašing Medouzu u Open eri.

"Suočavao sam se sa meč loptom i to nije bilo zabavno, pošto sam bio blizu da pognute glave odem sa terena, dođem u svlačionicu, pa zatim na obaveznu konferenciju za novinare, a to bi sve bilo užasno da sam izgubio", rekao je Federer, osvajač 17 grend slem turnira.

"Teško je blokirati takva osjećanja,ali se trgneš jer znaš da nemaš dovoljno vremena. Pomisliš da moraš da pokušaš sve i pogodiš dobar prvi servis... Morao sam da se suočim sa tim i da to prihvatim", dodao je Federer.

Francuz je sjajno odigrao prva dva seta, a nakon gubitka trećeg imao je dvije vezane brejk/set/meč lopte u desetom gemu četvrtog seta. Međutim, Federer ih je anulirao.

Tačnije, prvu je spasao u svom stilu, da bi Monfis bio na lopti u narednom poenu. Rodžer je ostao na sredini mreže, ali Francuz nije uspio da ubaci lopticu u teren. Uslijedila su dva rutinska poena Federera za 5:5.

Švajcarac je, onda, stigao do novog brejka već u narednom gemu, a onda se gemom bez greške potpuno vratio u meč. Već tada je bilo jasno da su šanse Monfisa svedene na minimum, što se vidjelo već u prvom gemu odlučujućeg seta.

Federer bez ikakvih problema oduzeo servis rivalu, a sve je bilo jasno poslije petog gema, kada je Fedeks stigao do dvostrukog brejka, a kasnije i konačnog trijumfa.

Federer je upisao deveti trijumf protiv Monfisa u 11 međusobnih mečeva, a drugi put u karijeri je stigao do preokreta na grend slemu poslije gubitka prva dva seta.

Posljednji put mu je to pošlo za rukom 2012. godine na Vimbldonu protiv Žulijena Benetoa. Te godine je i trijumfovao na nezvaničnom prvenstvu svijeta…

Protivnik Federeru u meču za ulazak u finale biće hrvatski teniser Marin Čilić koji je prethodno pobijedio Čeha Tomaša Berdiha sa 6:2, 6:4, 7:6 (7:4).

To će biti njihov šesti duel, a svih pet do sada dobio je Federer.

U drugom polufinalu sastaće se Novak Đoković i Japanac Kei Nišikori.