Donjeck: Odjekuju eksplozije, stanovnici drugi dan bez vode

okalne vlasti su sa svoje strane organizovale distribuciju vode koja nije za piće, tako da postoje i veliki redovi ispred cistjerni s tom vodom

4 komentar(a)
Donjeck, ukrajina, vojska, tenk, Foto: Beta/AP
19.08.2014. 16:23h

Eksplozije od jutros odjekuju u nekoliko četvrti Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, gdje stanovnici već dva dana nemaju vodu.

Eksplozije se čuju na istoku grada kao i u zapadnom dijelu gdje se nalazi aerodrom, prenosi AFP i dodaje da se humanitarna situacija pogoršava u tom gradu u kojem je živjelo milion ljudi prije početka sukoba prije četiri mjeseca.

Stanovnici nemaju vodu od nedjelje uveče, jer je u sukobima oštećen jedan električni kabl fabrike koja prečišćava vodu. Zbog toga su veliki redovi ispred kioska u kojima se prodaje flaširana voda.

Lokalne vlasti su sa svoje strane organizovale distribuciju vode koja nije za piće, tako da postoje i veliki redovi ispred cistjerni s tom vodom.

Vlasti su upozorile da ne znaju koliko će dugo trajati radovi na popravci oštećenog kabla zbog svakodnevnih sukoba u Donjecku između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

U Lugansku, drugom uporištu pobunjenika, već nedjeljama traju sukobi u kojima se koristi teško naoružanje.

Lokalne vlasti stalno pozivaju u pomoć zbog kritične situacije u gradu, u kojem već dvije i po nedjelje nema ni vode ni struje i vlada nestašica osnovnih prehrambenih proizvoda.

Danas su pronađena tijela 15 žrtava raketnog napada na izbjeglički konvoj u ponedjeljak u istočnoj Ukrajini, saopštio je portparol vojske Ukrajine Andrij Lisenko.

Premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike kaže da Kijev mora priznati NDR kao državu, jer više nije moguće tražiti neku formu autonomije.