Asad: Amerikanci vas neće zaštititi, strpaće će vas u svoj džep

Tramp najavio u decembru da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske

2173 pregleda0 komentar(a)
Asad, Foto: Reuters

Sirijski predsjednik Bašar el Asad upozorio je da Sjedinjene Američke Države neće zaštititi one koji zavise od njih, govoreći o kurdskim borcima koji kontrolišu veći dio sjeverne Sirije.

"Govorimo onim grupama koje se klade na Amerikance, Amerikanci vas neće zaštititi", rekao je, ne imenujući ih. "Amerikanci će vas strpati u svoj džep kako biste bili alat u toj trampi i već su počeli s time."

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je u decembru da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske, podsjeća Hina.

Američke snage dugo su naoružavale i uvježbavale Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskom milicijom YPG, glavnim američkim partnerom u borbi protiv Islamske države. SDF je, zahvaljujući podršci SAD, uspio zauzeti velike dijelove sjeverne i istočne Sirije.