Očekuju se nove sankcije Rusiji: Najviše će izgubiti Njemačka i Italija

Britanija, Poljska i Švedska predvode grupu koja insistira na ekonomskim sankcijama

67 pregleda29 komentar(a)
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
24.07.2014. 14:14h

Njemačka i Italija će najviše izgubiti ako Evropska unija uvede strože sankcije Moskvi, dok britanske prekomorske teritorije imaju najveću korist od kapitala koji teče iz Rusije.

Na osnovu podataka UN i EU, uticaj ograničavanja trgovine sa Rusijom bi bio daleko od ujednačenog, pri čemu je izloženost ostalih u odnosu na Njemačku zanemarljiva, a oni koji najglasnije pozivaju na sankcije, poput Švedske, imaju najmanje da izgube, piše Rojters.

Savjet EU u utorak nije postigao saglasnost oko novih sankcija Rusiji. Međutim, šefica diplomatije Ketrin Ešton je kazala da će proširena crna lista biti objavljena danas. Ona bi uključivala sektore energetike, odbrane i finansijska tržišta.

Ograničavanje trgovine bi bilo pogubno jer je 28-člani blok prošle godine prodao Rusiji robu u vrijednosti od 120 milijardi eura, iako je to samo sedam odsto godišnjeg izvoza EU, prema podacima Eurostata. Na Njemačku je otpala trećina prodaje Rusiji, oko 36 milijadi eura. Sankcijama bi bio pogođen veliki dio te robe - industrijskih proizvoda, uključujući one koji se koriste u odbrani i energetici.

Britanija, Poljska i Švedska predvode grupu koja insistira na ekonomskim sankcijama. Rojters navodi da je izvoz njih tri zajedno manji od izvoza Njemačke u Rusiju. U Rusiji je aktivno 6.200 njemačkih firmi sa investicijama u iznosu od 20 milijardi eura, dok oko 300 hiljada radnih mjesta zavisi od trgovine sa Rusijom, prema podacima njemačke Komisije za ekonomske odnose sa istočnom Evropom.

„Dodatne sankcije povećavaju cijenu koju svi mi moramo da platimo za taj sukob,“ rekao je Rojtersu šef komisije Ekard Kordes.

Iz kompanije HeidelbergCement, koja posluje u Rusiji, je saopšteno da će u ekonomskom smislu obje strane pretrpjeti štetu.

Ipak, baltičke države insistiraju na sankcijama uprkos snažnim trgovinskim vezama.

Gotovo tri četvrtine izvoza letonskog pića i duvana ide u Rusiju, dok joj Litvanija prodaje trećinu svoje hrane i životinja. Međutim, piše Rojters, baltičke države žele da diversifikuju izvoz i smanje zavisnost od Moskve. Litvanija će se sljedeće godini pridružiti Letoniji i Estoniji u eurozoni.

Italija je jedna od država koje se snažno protive strožim sankcijama Rusiji, zajedno sa Grčkom i Kiprom.

Italija je jedna od država koje se snažno protive strožim sankcijama Rusiji, zajedno sa Grčkom i Kiprom

Italija je prošle godine bila iza Njemačke po izvozu u Rusiju, sa skoro 11 milijardi eura, dvostruko više od Britanije. Vrijednost robe koju je izvezla Holandija iznosila je osam miliona eura.

Od sankcija će izgubiti i Kipar zbog milijardi eura koje su ruski oligarsi tamo investirali.

Od 94 miliona dolara spoljnih stranih direktnih investicija ruskih državljana 2013, 11 milijardi je završilo na Kipru, prema podacima UN i Svjetske trgovinske organizacije.

Ispred Kipra su samo Britanska Djevičanska Ostrva, koja su prošle godine privukla 61,7 milijardi dolara ruskog kapitala.