Vlada pristala: Zetagradnja dug od 1,3 miliona eura plaća poslovnim prostorima

Poreska uprava će firmama omogućiti plaćanje duga u šest mjesečnih rata za iznos do 100.000 eura, a iznad tog iznosa u 12 rata

208 pregleda0 komentar(a)
Blagota Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
11.07.2014. 17:25h

Vlada je juče usvojila zahtjev kompanije Zetagradnja, u vlasništvu Blagote Radovića, i omogućila joj da poreski dug od 1,3 miliona eura poreskog duga plati poslovnim prostorima u Podgorici čija je ukupna površina 818 metara kvadratnih. Ta imovina procijenjena je na 1,4 miliona eura.

Vlada je utvrdila i predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju.

Njime je predviđeno da firmama koje postignu dogovor sa bankama o restrukturiranju loših kredita, koje banke do sada nijesu mogle naplatiti, država omogući da poreske dugove plaćaju na rate.

Banke će u tim slučajevima biti oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), odnosno neće plaćati taj porez prilikom prodaje dužnikovih potraživanja. Uz to, platiće i manje poreza na dobit jer im se kao dobit neće računati umanjenje duga koji nastane prilikom restrukturiranja već će se taj iznos tretirati kao rashod.

Poreske olakšice koje imaju banke imaće i mikrofinasijske institucije i lizing kompanije koje imaju slične probleme sa naplatom potraživanja.

„Primjena zakona imaće pozitivan doprinos za banke jer će imati zdravije klijente. Centralna banka će imati stabilniji bankarski sistem, privreda će doprinijeti ekonomskom rastu, dok će država imati pozitivne aspekte na budžet“, kazao je ministar finasija Radoje Žugić nakon sjednice Vlade.

Žugić je rekao da je definisano da Poreska uprava firmama omogući plaćanje dospjelog poreskog duga u šest mjesečnih rata za iznos do 100 hiljada eura, a iznad tog iznosa u 12 mjesečnih rata.

Poreska uprava će obustaviti i postupak prinudne naplate tog duga u slučaju da je on prethodno započet.

Predlog zakona je rezultat zajedničkog rada CBCG, Ministarstva finansija i Svjetske banke. Odstupanja na snagu važiće dvije godine.

Podaci CBCG pokazuju da ima oko 430 miliona nenaplativih kredita što je oko 17 odsto ukupno odobrenih kredita.