Merkel stigla u Kinu, susreti sa premijerom i šefom države

Ona je došla u pratnji moćnih privrednika, među kojima će biti direktori njemačke pošte, Simensa, Folksvagena, Erbasa i Dojče banke

1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
06.07.2014. 11:03h

Njemačka kancelarka Angela Merkel počela je danas posjetu Kini, dolaskom u Čengdu, glavni grad provincije Sečuan u kojoj živi više od 80 miliona ljudi.

Povodom posjete Merkelove biće održan i njemačko-kineski "Forum o dijalogu" na temu obrazovanja i inovacija, a kancelarka će otvoriti i konferenciju o urbanizaciji i posjetiti jedan socijalni kamp, gdje su smještena djeca nadničara.

Čengdu, grad sa 14 miliona stanovnika, predstavlja jedan od najvažnijih privrednih centara Kine, a u tom gradu ima i oko 160 njemačkih firmi, među kojima je i jedan pogon njemačkog auto-koncerna "Folksvagen".

Merkelova i ovaj put u Kinu putuje praćena moćnim privrednicima, među kojima će biti, kako se najavljuje, direktor njemačke pošte Frank Apel, direktor "Simensa" Joe Kaeser, direktor "Folksvagena" Martin Vinterkorn, direktor "Erbasa" Tomas Enders i direktor "Dojče banke" Jirgen Fičen.

U ponedjeljak Merkelovu u Pekingu očekuju politički razgovori sa šefom kineske vlade Li Kećijangom i predsjednikom najmnoguljudnije države svijeta Si Đinpingom, sa kojima će, prema najavama iz Berlina, razgovarati o regionalnoj i internacionalnoj politici.

O detaljima tih razgovora Berlin nije za sada ništa saopštio.

Osim privredne saradnje, posebno u pitanjima zaštite okoline i energetike i ukrajinskoj krzi, osjetljive teme bi, takođe, mogle biti i teritorijalne nesuglasice u Istočnom kineskom moru i demonstracije za više demokratije u Hongkongu, ocjenjuju mediji.

Merkelova će, prema navodima vlade, učestvovati i u radu jedne mješovite njemačko-kineske privredne komisije, koja se sastaje prvi put i čiji je zadatak da analizira predloge u vezi sa daljiim obostranim unaprjeđenjem odnosa.

Njemačka kancelarka će održati i govor pred studentima renomiranog univerziteta Činghua i zajedno sa šefom kineske vlade Lijem susresti se i sa đacima jedne njemačko-kinske škole.

Mediji ocjenjuju da je, uprkos razlikama u shvatanju demokratije i ljudskih prava, došlo do intenziviranja njemačko-kineskih odnosa u proteklim godinama.

Od 2011. godine postoje redovne međuvladine konsultacije, kao i druge forme saradnje.

Organizacija "Reporteri bez granica" zamolila je Merkelovu da svojim sagovornicima prenese zahtjeve za oslobođenje svih uhapšenih novinara i "blogera" u Kini i ukidanjem cenzure, tako da bi i to mogla da bude jedna od tema njenih razgovora.

Za Merkelovu je kinesko tržište već duže vremena jedno od odlučujućih tržišta u razvoju na svijetu i ona najmanje jednom godišnje putuje u Peking i njeguje kontakte sa kineskim vođstvom, podsjećaju njemački mediji.