Početi proces sertifikacije šuma po FSC standardima

Crnogorske šume su u najvećoj mjeri vitalne i dobrog zdravlja, ali je primjetna njihova ranjivost posebno u sve češćoj pojavi klimatskih ekstrema

155 pregleda0 komentar(a)
šuma Dragišnica, Foto: Arhiva Vijesti
28.06.2014. 11:26h

Vlada treba da počne proces sertifikacije šuma po međunarodnim standardima kako bi domaća drvna industrija mogla izaći na zapadno tržište, gdje je uslov da drvo potiče iz sertifikovanih šuma kojima se održivo gazduje, ocijenjeno je u Privrednoj komori.

Na sjednici Odbora Udruženja šumarstva, drvne i papirne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore, konstatovano je da potrebno donijeti odluku i početi proces sertifikacije šuma po standardima Savjeta za upravljanje šumama (Forest Stewardship Council – FSC).

Ti standardi, kako je saopšteno iz PKCG, potvrđuju da su proizvodi šumarstva proizvedeni odgovornim gazdovanjem šumama i dokazuju da nije bilo njihove nekontrolisane eksploatacije.

U cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta i poboljšanja stanja u ovim djelatnostima, na sjednici Odbora je predloženo da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja riješi problem obračuna posebnih naknada iz ranijeg perioda, da se ta rješenja proslijeđena Poreskoj upravi storniraju i da se u narednom periodu objedine opšta i posebna koncesiona naknada i javnim pozivom definišu kao koncesiona naknada.

Predloženo je i da se bruto drvna masa, koja je data na korišćenje konkursom i potpisanim ugovorima, a predviđena usvojenim Programom gazdovanja šumama za ovu godinu maksimalno iskoristi i sagleda mogućnost da se privrednim društvima koja nijesu korisnici šuma, a imaju proizvodnju, tržišta, plasman i naplatu, pod istim uslovima ustupi šuma na korišćenje
"Potrebno je da Ministarstvo, nadležno za šumarstvo i drvnu industriju, uradi analizu o kadrovskim i tehničko tehnoloških uslovima za sve dugoročne ugovore od 2008. do ove godine, kako bi se sagledala opravdanost davanje koncesija na dugoročno korišćenje", smatraju u Odboru.

Predloženo je i da se bruto drvna masa, koja je data na korišćenje konkursom i potpisanim ugovorima, a predviđena usvojenim Programom gazdovanja šumama za ovu godinu maksimalno iskoristi i sagleda mogućnost da se privrednim društvima koja nijesu korisnici šuma, a imaju proizvodnju, tržišta, plasman i naplatu, pod istim uslovima ustupi šuma na korišćenje.

Iz Odbora su poručili da se usvoji Pravilnik o uslovima, kriterijumima i podkriterijumima, koje u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i broja zaposlenih, treba da ispunjavaju preduzeća za dobijanje prava na godišnje i dugoročno korišćenje šuma, srazmjerno količini bruto drvne mase ili utvrditi „maksimalnu zapreminu” sirovine koja se može dodijeliti na preradu preduzećima u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih.

"Ovim bi se razriješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja i zaposlenost i zaustavio izvoz najkvalitetnije sirovine", ocijenili su članovi Odbora.

Oni su, u cilju suzbijanja izvoza najkvalitetnije sirovine - trupaca, predložili da se kao izjava o porijeklu robe isključivo priznaje otpremnica ili potvrda Uprave za šume sa datumom na dan carinjenja robe, da cijena na fakturi bude stvarna vrijednost robe (70 EUR po kubnom metru) i da se ispoštuju ugovori o davanju prava na korišćenje šuma i izgradnju i održavanje šumskih saobraćajnica.

Odbor je na sjednici razmatrao Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma za prošlu godinu, kao i informaciju o tekućim privrednim kretanjima u periodu januar-maj ove godine. Članovi Odbora su raspravljali i o javnom pozivu o davanju šuma na korišćenje za ovu godinu.

Ukupna ostvarena proizvodnja bruto drvne mase u periodu januar-maj iznosila oko 62 hiljade kubnih metara, od čega je četinara 52 hiljade, a lišćara deset hiljada kubika
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume učestvovali su u radu sjednice.

Konstatovano je da su crnogorske šume u najvećoj mjeri vitalne i dobrog zdravlja, ali je primjetna njihova ranjivost posebno u sve češćoj pojavi klimatskih ekstrema.

U informaciji o privrednim kretanjima u sektoru, navodi se da je ukupna ostvarena proizvodnja bruto drvne mase u periodu januar-maj iznosila oko 62 hiljade kubnih metara, od čega je četinara 52 hiljade, a lišćara deset hiljada kubika.

Programom gazdovanja šumama za ovu godinu planirano je da se posiječe skoro 701 hiljada metara kubnih bruto drvne mase.

Putem jednogodišnjeg konkursa planirana je realizacija oko 108,85 hiljada metara kubnih, a ostalo na osnovu dugoročnih koncesija.

Plan sječa u državnim šumama za potrebe seoskog stanovništva iznosi 60,72 hiljada emetara kubnih bruto drvne mase. U privatnim šumama se planira posjeći 144,4 hiljade metara kubnih bruto drvne mase.

Programom gazdovanja šumama za ovu godinu, planirano je da se ostvari prihod od oko 7,49 miliona eura.