Pritvor za Kosovare koji su se nedavno vratili sa fronta u Siriji

Skupština je donijela zakon kojim se sa do 15 godina zatvara kažnjava pridruživanje i borba na strani naoružanih grupa u inostranstvu

4 komentar(a)
Sedat Topjani, Foto: Beta/AP
27.06.2014. 18:38h

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana Ijiru Beriši, Jetmiru Kučuku i Sedatu Topjaniju, koji se sumnjiče da pripadaju terorističkoj grupi za koju su više puta ratovali u Siriji.

Beriša, Kučuk i Topjani pripadaju ekstremističkoj grupi sa područja Kačanika a iz Sirije su se vratili na Kosovo prije nekoliko nedjelja, javljaju mediji u Prištini.

Četvrti osumnjičeni za terorističke aktivnosti je u bjekstvu.

Kosovska policija je po nalogu sudije Euleksa pretresla dva lokaliteta u Kačaniku i Đeneral Jankoviću, pregledavši kuće i prateće objekte trojice osumnjičenih koji su uhapšeni juče.

Kako prenosi list "Ekspres", trag koji je doveo policiju do ove grupe bile su presretnute poruke sa brojeva telefona osumnjičenih.

Skupština Kosova nedavno je donijela zakon kojim se kaznom zatvora do 15 godina kažnjava pridruživanje i borba na strani naoružanih grupa u inostranstvu.

Prema dokumentu tužilaštva u koji je uvid imao AP, Beriša, Topojani i odbjegli Burim Balazi borili su se u Siriji na strani ekstremističkih elemenata iz Islamske države Iraka i Levanta i njoj bliskog Nusra fronta.

Zajedno sa četvrtim osumnjičenim, Jetmirom Kučukuom, grupa je regrutovala svoje pristalice na Kosovu "motivišući ih da se priključe terorističkim organizacijama i bore se u Siriji".