Kina upozorava G7: Ne miješajte se u sporove u našem regionu

Kina čvrsto čuva svoj teritorijalni suverenitet, prava na moru i nacionalnu bezbjednost, održava red i slobodu kretanja u svojim vodama i vazdušnom prostoru

4 komentar(a)
Hong Lei, Foto: Beta/AP
06.06.2014. 09:31h

Kina neće oklijevati da odgovori na provokacije koje krše njen suverenitet i ugrožavaju mir i stabilnost na moru, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei.

Hong je na molbu da komentariše zabrinutost koju su na samitu izrazile zemlje Grupe sedam zbog zategnutosti u Istočnom i Južnom kineskom moru rekao da teritorijalne sporove treba da rješavaju direktno pogođene zemlje, a da miješanje stranih snaga samo komplilkuje stvari.

"Zemlje van regiona treba da poštuju objektivne činjenice i imaju fer stav u sporovima umjesto da jačaju napetosti, podstiču podjele i dalje komplikuju regionalnu situaciju", rekao je Hang na redovnoj konferenciji za štampu, prenosi agencija Sinhua.

Kina čvrsto čuva svoj teritorijalni suverenitet, prava na moru i nacionalnu bezbjednost, održava red i slobodu kretanja u svojim vodama i vazdušnom prostoru, u skladu sa relevantnim međunarodnim pravom i konvencijama, rekao je Hong.

"Kina će čvrsto reagovati na svaki pokušaj provokacija nekolicine zemalja i pokušaj da namjerno krše kineski teritorijalni suverenitet i pravo i da ugroze mir i stabilnost na moru", rekao je on.

Kina svojom teritorijom smatra skoro cijelo Južno kinesko more, na čije pojedine djelove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija.

On je naglasio da je Kina posvećena rješavanju sporova oko Istočnog i Južnog kineskog mora kroz bilateralne pregovore sa stranama koje su direktno umiješane.

Hong je dodao da je Kina uvijek bila čvrsta snaga u održavanju mira i stabilnosti u Istočnom i Južnom kineskom moru kao i u očuvanju Povelje Ujedinjenih nacija, osnovnih pravila međunarodnih odnosa i fundamentalnih principa međunarodnog prava.

Kina svojom teritorijom smatra skoro cijelo Južno kinesko more, na čije pojedine djelove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija.

Ona je sa Vijtenamom i Filipinima uključena u dugotrajne sporove oko mnogih, uglavnom nenaseljenih ostrva u tom moru dok se sa Japanom spori oko ostrva u Istočnom kineskom moru koje Kina zove Diaoju a japan Senkaku, a spor se zaoštrio od 2012.

Vođe sedam moćnih svjetskih zemalja na Samitu u Briselu, održanog juče i prekjuče, izrazili su "duboku zabrinutost zbog zategnutosti u Istočnom i Južnom kineskom moru".

Oni su naglasili da se "protive svakom jednostranom pokušaju bilo koje strane da svoje teritorijalne ili pomorske težnje nametne zastrašivanjem, iznuđivanjem ili silom", već da se sporovi rešavaju u skladu s međunarodnim pravom.