Kina: SAD beskrupulozno špijuniraju

"Kao supersila, SAD koriste svoju političku, ekonomsku, vojnu i tehnološku nadmoć da beskrupulozno kontrolišu druge zemlje, uključujući i svoje saveznike"

2 komentar(a)
Špijuniranje, Foto: Reuters
27.05.2014. 09:50h

Kina poziva SAD da obustave "beskrupuloznu špijunažu" i dodaje da je istragom o "ružnoj strani" američkog špijuniranja zaključeno da je Kina "značajna meta".

"Kao supersila, SAD koriste svoju političku, ekonomsku, vojnu i tehnološku nadmoć da beskrupulozno kontrolišu druge zemlje, uključujući i svoje saveznike", navodi se u izvještaju kineskog Centra za istraživanje internetskih medija, koji je juče objavljen, a danas ga je prenijela Sinhua.

Izveštaj Centra, koji je pod nadzorom Pres službe kineske vlade, objavljen je nedelju dana nakon što su američki tužioci optužili pet kineskih vojnih zvaničnika da su hakovali američke kompanije kako bi došli do tajnih trgovinskih podataka, navodi AP.

U izvještaju se navodi da je istraga koju su kineske vlasti sprovele nakon što je bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden odao povjerljive informacije, "potvrdila postojanje špijunskih aktivnosti usmjerenih protiv Kine".

"Špijunske aktivnosti SAD su znatno prevazišle zakonsko načelo 'antiterorizma' i iznijele na videlo svoju ružnu stranu slijeđenja vlastitog interesa uz potpuno zanemarivanje moralnog integriteta", stoji u izveštaju.

Centar za istraživanje internetskih medija ocjenjuje i da su tim operacijama grubo prekršeni međunarodni zakoni, ozbiljno povrijeđena ljudska prava, a globalna sajber bezbjednost dovedena u opasnost, te da one (te operacije) "zaslužuju da ih čitav svijet odbaci i osudi".

Američki federalni tužioci su saopštili da je pet kineskih vojnih zvaničnika spijuniralo poznate američke nuklearne i solarne tehnologe, u pokušaju da ukradu povjerljive poslovne informacije, osjetljive trgovinske tajne i međunarodne kontakte kako bi stekli konkurentnu prednost.

Kina je uložila oštar prigovor na te optužbe, podsjeća američka agencija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da vlada i vojska Kine nikada nisu učestvovale ni u kakvoj aktivnosti povezanoj sa kibernetickom krađom trgovinskih tajni i da je Kina žrtva američkog špijuniranja.