Izrael: "Njuzvikove" optužbe su nečuvene laži, ne špijuniramo SAD

Članak je izazvao ljutnju u Jerusalimu i izraelska ambasada u Vašingtonu je dobila instrukciju da protestuju kod vlade SAD

2 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
07.05.2014. 10:40h

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman odbacio je izvještaj "Njuzvika" da je Izrael "prekoračio crvene linije" u špijuniranju SAD.

"Kategorički odbijamo tu optužbu," rekao je Liberman vojnom radiju, odbacivši mogućnost da je Izrael umiješan direktno ili indirektno u špijuniranje protiv SAD.

On je rekao da ne može da nagađa ko stoji iza tih tvrdnji, objasnivši da su Izrael i SAD diskutovali o uključenju Izraela u program ukidanja viza prošle godine, ocijenivši da su diskusije bile "dobre i konstruktivne".

U članku "Njuzvika" navedeni su povjerljivi brifinzi američkih obavještajnih zvaničnika Kongresu, na kojima su oni rekli da su izraelske špijunske operacija u SAD "otišle predaleko".

Članak je izazvao ljutnju u Jerusalimu i izraelska ambasada u Vašingtonu je dobila instrukciju da protestuju kod vlade SAD.

Portparol ambasade Aharon Sagi ocijenio je izvještaj netačnim i osudio ga.

"Izrael ne vodi špijunske operacije u SAD. Osuđujemo činjenicu da su takve nečuvene lažne optužbe uperene protiv Izraela," rekao je Sagi.

U članku se objašnjava da su obavještajni zvaničnici naveli masivno izraelsko špijuniranje kao razlog što Izraelci, koji ulaze u SAD, nisu oslobodjeni viza.

Takve obavještajne procene date su na poveriljvim brifiznima u više kongresnih komiteta koji se bave predloženim zakonom o smanjenju viznih restrikcija za izraelske gradjane.

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko nedjelja da su američki mediji objavili članak u kome se navodi protivljenje viznom oslobađanju izraelskih građana zbog zabrinutosti da bi to olakšalo špijuniranje izraelskim obavještajcima.

Isti izvori su navodno rekli Kongresu da Izrael špijunira u SAD pod pokrićem trgovinskih misija ili kao dela tehnoloških sporazuma između dve zemlje. "Brifing je bio vrlo alarmirajući, čak zastrašujući," rekao je jedan izvor u Kongresu "Njuzviku".

List je naveo da se izraelske špijunske aktivnosti u SAD fokusiraju na industrijske i tehničke tajne.

Obavještajne agencije nijesu ulazile u detalje brifinzima, ali su navele posjete Izraelaca kao predstavnika privatnih izraelskih kompanija koje rade s američkim kompanijama i obavještajnih operativaca.

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko nedjelja da su američki mediji objavili članak u kome se navodi protivljenje viznom oslobađanju izraelskih građana zbog zabrinutosti da bi to olakšalo špijuniranje izraelskim obavještajcima.

Takve poteze su u Izraelu protumačili kao mogući odraz nastojanja da se u dijelu vlade SAD ometu kontakti o vizama između izraelskog Ministarstva spoljnih poslova i Stejt departmenta i Departmenta za unutrašnju bezbjednost .