Odbor za evropske integracije: Neophodno povećati naplatu poreza

Predstavnici pregovaračke strukture su ocijenili da je carinski sistem u velikoj mjeri usklađen sa zahtjevima i standardima EU

61 pregleda2 komentar(a)
Porez, Investicije, Foto: Shutterstock
28.04.2014. 14:14h

U Crnoj Gori neophodno je povećati naplatu poreza, ojačati administrativne kapacitete i unaprijediti informacioni sistem, ocijenjeno je na sjednici Odbora za evropske integracije.

Članovi Odbora danas su dali pozitivno mišljenje o nacrtima pregovaračkih pozicija Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju EU za poglavlja 16 – Porezi i 29 – Carinska unija.

“Na sjednici je predstavljena pravna tekovina u oblasti poreza, koja se dijeli na direktno i indirektno oporezivanje, administrativnu saradnju i uzajamnu pomoć između poreskih i carinskih organa zemalja članica i na pravnu tekovinu u oblasti operativnog kapaciteta i kompjuterizacije”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Nacrte pregovaračkih pozicija predstavili su državni sekretar i glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović i član pregovaračke grupe za poglavlja 16 i 29, Nikola Vukićević.

Na sjednici je, kada je riječ o poglavlju 29, saopšteno da će Crna Gora pristupanjem EU postati članica carinske unije, što podrazumijeva trgovinu bez carinskih formalnosti sa drugim članicama. To podrazumijeva i jedinstveni carinski režim u pogledu trgovinskih odnosa s trećim zemljama.

Predstavnici pregovaračke strukture su ocijenili da je crnogorski carinski sistem u velikoj mjeri usklađen sa zahtjevima i standardima EU.