Domaća rakija prva na udaru EU

Opiljci u brašnu i šećeru, farbani hljeb, aditivi u mesu, trovanja i nagađanja šta se dešava u procesu proizvodnje hrane su česta

260 pregleda31 komentar(a)
rakija, Foto: Shutterstock
13.04.2014. 06:23h

Osim kvalitentije hrane, uvođenje standarda Evropske unije (EU) iz oblasti bezbjednosti hrane, može donijeti i probleme domaćim proizvođačima, posebno onima koji imaju domaću rakiju, poručio je stručnjak za kvalitet prof. dr Rajko Šofranac.

“U EU nije dozvoljeno privatnim licima da proizvode bilo kakav alkoholni napitak. Sve to mora da rade stručni tehnolozi. Mislim da će to biti problem, jer je teško zamisliti usvajanje nekog zakona koji će zabraniti ili ograničiti količinu da iz vlastitog šljivika ili vinograda ne proizvodimo rakiju za sebe i svoje prijatelje”, kazao je Šofranac, naglašavajući da se to ne odnosi na prodaju.

Proizvođači domaćih sireva i sokova, imaće manje problema, jer uglavnom imaju uveden HACCP sistem. To je savremeni preventivni koncept koji obezbjeđuje higijensku, toksikološku i svaku drugu bezbjednost namirnica. Mnogi pogoni za proizvodnju hrane i ljekova u svijetu su razvili i u praksi primenjuju HACCP koncept.

Opširnije u štampanom izdanju za 13. april...