Filipinac zasjenio sve zvijezde Premijer lige: Imao sam kartu u jednom pravcu

"Završio sam ugovor sa Fulamom, ostao bez kluba i pet mjeseci bio bez posla. Pokušao sam da postanem trener golmana u Čarltonu, nije išlo. Morao sam da prodam kuću i kola, kupio kartu za Filipine u jednom pravcu...", rekao je Eteridž

191 pregleda1 komentar(a)
eteridž, Foto: Reuters
20.08.2018. 16:54h

Pored svih Brazilaca, Argentinaca, Engleza, Španaca... start Premijer lige obilježio je - Filipinac.

Nil Eteridž je prije 28 godina rođen u Londonu, ali mu je majka Filipinka, a on ima filipinsko državljanstvo i reprezentativac je te zemlje.

On je golman Kardifa, koji je u prva dva kola odbranio dva penala, što je posljednji put uradio Norvežanin Erik Torstved, prije 26 godina, na golu Totenhema.

Eteridž je u prvoj rundi zaustavio šut Vilsona iz Bornmuta sa bijele tačke, a zatim i Kenedija iz Njukasla, i to u posljednjim trenucima meča, spasivši svoj tim poraza (0:0).

Fudbalska priča Nila Eteridža je jedna od onih koje postanu zanimljive široj javnosti tek kada se urade neke velike stvari na velikoj sceni.

Prije nešto više od četiri godine, on je, naime, odlučio da završi karijeru...

"Završio sam ugovor sa Fulamom, ostao bez kluba i pet mjeseci bio bez posla. Pokušao sam da postanem trener golmana u Čarltonu, nije išlo. Morao sam da prodam kuću i kola, kupio kartu za Filipine u jednom pravcu...", rekao je Eteridž.

Sedam dana je proveo na Filipinima, krenuo u novi život, kada je stigao poziv od trećeligaša Oldama, kluba sa periferije Mančestera...

"Ja sam momak iz Londona, ali srećom sam imao prijatelje u Mančesteru, pa sam jedno vrijeme boravio kod njih u stanu, spavao na kauču u dnevnoj sobi", sjeća se Eteridž, koji je prošao mlađe selekcije Čelsija.

Iz Oldama se nakon godinu preselio u Volsol, da bi prošle sezone stigao u Kardif i zablistao u Čempionšipu - primio je samo 37 golova na 45 utakmica, 19 puta sačuvao mrežu i bio jedan od najzaslužnijih za povratak velškog tima u Premijer ligu.

"Ponosan sam, jer sam prvi Filipinac u Premijer ligi, prvi igrač iz cijele Jugoistočne Azije u najjačem takmičenju. Put je bio dug, pun prepreka, ali se isplatilo", kazao je Eteridž, koji je 59 puta igrao za filipinski nacionalni tim, sa kojim će u januaru igrati na Kupu Azije.