Novosel: Evropa mora više da cijeni ekipe iz ex-YU

"Teško je u ovom momentu prognozirati ko će osvojiti ABA ligu, ali za mene je trenutno favorit Crvena zvezda", kaže Novosel

115 pregleda3 komentar(a)
Mirko Novosel, Foto: Dnevnik.si
20.03.2014. 12:23h

Ušao je tiho u zagrebačku „Dvoranu sportova“ pred meč Cedevita - Budućnost Voli i zauzeo svoje mjesto odmah uz teren.

Iako je već duboko zagazio u osmu deceniju života (rođen 30. juna 1938. godine) i dalje ne može bez košarke kojoj je mnogo dao.

Riječ je o Mirku Novoselu, slobodno se može reći tvorcu Cibone, sa kojom je osvojio dvije titule prvaka Evrope, dva Kupa kupova, tri prvenstva Jugoslavije i devet Kupova Jugoslavije. Bio je selektor Jugoslavije od 1971. do 1976, kada je radio u tandemu sa Rankom Žeravicom.

U to vrijeme, selekcija naše bivše države je dva puta bila evropski prvak (1973, 1975) i po jednom evropski (1971), svjetski (1974) i olimpijski vicešampion (1976). Za sve ono što je dao igri pod obručima, 2007. Godine je primljen u „Kuću slavnih“ u Springfildu.

Redovno prati dešavanja na terenima ABA lige, a posebno kada svoje mečeve u Zagrebu igraju Cibona i Cedevita.

"Liga je izuzetno kvalitetna, svake godine je sve interesantnija i interesantnija i po mom mišljenju, poslije španske Endesa lige, ovo je najjača liga u Evropi. Ima dosta dobrih ekipa, a veliki problem za sve je što ne možemo da zadržimo igrače, pogotovo mlade koji, čim pokažu kvalitet i malo odskoče, odlaze u druge sredine. To je, nažalost, problem svih ekipa na prostorima bivše Jugoslavije, a finansije to diktiraju. Nijedna ekipa ne može da se nosi u tom pogledu sa ekipama iz inostranstva, a to prije nije tako bilo. Igrači su ostajali u svojim klubovima i tek kada su se košarkaški razvili, postali ekstra klasa, odlazili su van", kaže Novosel za “Vijesti”.

Od kada regionalna liga ima prohodnost ka Evroligi i Evrokupu, to je donijelo dodatnu draž takmičenju.

"Dobro je što osvajač i finalista imaju direktan prolaz u Evroligu, ali su, sa druge strane, devalvirana domaća prvenstva, koja praktično ne donose ništa sem prestiža. Sa prostora bivše Jugoslavije bi, moje je mišljenje, Hrvatska, Srbija i Slovenija trebalo da imaju stalne predstavnike u tom takmičenju. Ekipe sa ovih prostora su osvojile devet titula prvaka Evrope i to bi trebalo da se cijeni. Cibona, bivša Jugoplastika (sadašnji Split), Partizan i Bosna su osvajali trofeje i to treba da se cijeni i poštuje. Sada, nažalost, ne preovlađuju košarkaški već neki sasvim drugi interesi, sada se iz ABA lige prolazi u Evroligu i klubovima i ekipama ne preostaje ništa drugo sem da sve snage usmjere na regionalno takmičenje i tako dođu do najkvalitetnijeg takmičenja. Mislim da bi ekipe iz bivše Jugoslavije trebalo da se više cijene od nekih poljskih ili njemačkih, koje nemaju nikakve rezultate u Evropi".

Kada se povede priča oko toga ko bi ove sezone mogao da osvojio šampionski prsten, Novosel blagu prednost daje lideru Crvenoj zvezdi.

"Teško je u ovom momentu prognozirati ko će osvojiti ABA ligu. Biće važno i gdje će se organizovati završni turnir. U ovom trentuku, Crvena zvezda je favorit, ima jak tim i ako se finale bude igralo u Beogradu, onda je sigurno favorit. Partizan ima ogromno iskustvo kada su takve završnice u pitanju, pokazuje to i broj titula koje je osvojio posljednjih godina. Cedevita isto ima dobre rezultate, dobar tim i sve je moguće u jednoj utakmici. Nema popravnog i ona ekipa koja bude psihički najspremnija, koja bude raspoložena, osvojiće trofej".

Nova sezona u ABA ligi izbacila je u orbitu neke mlađe igrače… Za Novosela nema dileme ko je otkrovenje sezone.

"Apsolutno je obilježio Dario Šarić, koji se igrački potpuno afirmisao. Radi se o najboljem junioru Evrope, igraču čiji kvalitet nije sporan. Čekao se samo momenat kada će to pokazati i sada je „eksplodirao“ i pokazao ekstra klasu. Od njega tek treba očekivati prava izdanja. Ima tu još nekoliko košarkaša koji su najavili velike domete, ali ih je Šarić sve zasijenio. Nikada se nisam bojao za to, na ovim prostorima je uvijek bilo talenata i to je ono čime treba da se ponosimo. Nažalost - ponavljam - problem je što ne možemo da ih zadržimo nekoliko godina, istakao je Novosel.

Budućnost je nastavila trend dobrih rezultata i još nije izgubila šanse za finalni turnir

Novosel je svojevremeno bio i te kako zaslužan što je Budućnost opstala u ligi, jer je njegova Cibona sa pola snage izgubila u Podgorici i tako pomogla tradicionalno dobrim prijateljima.

On i sada prati igre Budućnosti, koja je već nekoliko sezona u samom vrhu regionalne lige.

"Budućnost i ove sezone igra dobro, nastavila je trend koji traje već nekoliko godina. Imala je uspona i padova, što je normalno za svaku ekipu, ali je konstantno u vrhu tabele, što jasno pokazuje da ima kvalitet. I dalje ima jednake šanse kao Partizan i Cibona da se plasira među četiri najbolja tima i nezahvalno je govoriti ko će, uz Crvenu zvezdu i Cedevitu, igrati na završnom turniru. Odlučivaće nijanse, a za košarku je dobro što imamo više ekipa koje se bore za plasman na fajnl-for i za opstanak. Praktično do završnice mečeva posljednjeg kola nećemo znati ko će biti treći i četvrti, a koju ekipu naredne sezone nećemo gledati", zaključio je Novosel.

Brojka

3 olimpijske medalje osvojio je Novosel i jedan je od četvorice trenera kojima je to uspjelo. Doduše, srebro u Montrealu 1976. i bronzu u Los Anđelesu 1984. je uzeo kao selektor, a 1980. kao tehnički direktor reprezentacije SFRJ. U Moskvi je selektor bio Ranko Žeravica