Počinje najveće i najskuplje suđenje u istoriji SAD

Guzman je rekao da se ne osjeća krivim, ali je Vlada prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audio snimaka, da se advokati odbrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče

176 pregleda6 komentar(a)
Hoakin El Čapo Guzman, Foto: Reuters
05.11.2018. 07:59h

Suđenje Meksikancu Hoakinu "El Čapu" Guzmanu, optuženom da je vodio najveći svjetski narko kartel koji je za 25 godina u Sjedinjene Države prokrijumčario više od 155 tona kokaina počinje danas u Njujorku.

Veliko suđenje u Bruklinu, koje će koštati milione dolara i trajati više od četiri mjeseca, privešće pred lice pravde jednog od najzloglasnijih kriminalaca na svijetu.

Tužioci su godinama pripremali proces protiv Guzmana koji je 2017. izručen nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put sakriven u kolicima za prljavi veš, a zatim kroz tunel koji je prokopan do njegovog zatvorskog tuša, prenosi Hina.

Guzman se smatra najvećim svjetskim narkobosom od kolumbijskog Pabla Escobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok nije ubijen 1993. godine

Stručnjaci ističu da vlada SAD ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerovatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD do kraja života. Ali uz koju cijenu?

"Hoće li to da spriječi da barem jedan paket od pola kilograma kokaina stigne u Sjedinjene Države? Vjerovatno neće. Mašina će da nastavi da radi i dalje", rekao je Rob Herou, advokat iz Sjeverne Karoline koji je branio mnoge meksičke narko bosove.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989.godine i dalje je moćan. Zajedno sa Guzmanom optužen je i Ismael "El Majo" Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Prošle godine u Meksiku se dogodilo rekordnih 29.000 ubistava. U SAD zavisnost od droga je prava epidemija. Godine 2016., svaki dan od predoziranja su u prosjeku umrla 174 Amerikanaca.

Izbor članova porote sprovodi se uz jake mjere bezbjednosti koje se koriste samo za najopasnije optuženike. Američki sudija Brajan Kogan predsjedavaće suđenjem koje će biti zatvoreno za javnost.

Porotnici, njih 12, uz šest zamjenskih, biće anonimni. U sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.

Ti obični građani i građanke odlučiće da li je Guzman, otac dvoje djece čiji nadimak znači "Kratki" jer je visok svega 164 santimetara, kriv po 11 tačaka optužnice koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korišćenje vatrenog oružja i pranje novca.

Po optužnici, kartel Sinaloa, koji je Guzman prema optužnici vodio od 1989. do 2014. godine, postao je "najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu... sa hiljadama članova".

Američki tužioci tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u Sjedinjene Države prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijardi dolara.

Guzman je rekao da se ne osjeća krivim, ali je Vlada prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audio snimaka, da se advokati odbrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Herou procjenjuje da će suđenje američke poreske obveznike koštati "više od 50 miliona dolara", što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

"To će vjerovatno biti najskuplje suđenje u istoriji Sjedinjenih Država", rekao je.

Čak ni Guzmanovi advokati ne znaju koji su sve njegovi bivši saradnici, radnici ili suparnici postali doušnici.

Neki od doušnika već su ušli u programe zaštite svjedoka, dobili nove identitete i domove širom zemlje. Drugi su već u zatvoru, ali na posebnim odjeljenjima kako bi se zaštitili od moguće osvete.

Saradnja sa vladom može da ih dovede u opasnost, kao i njihove porodice, ali i da smanji kaznu.

"Niko neće imati slike Guzmana kako nosi kokain ili kovčeg sa novcem. Slučaj će se temeljiti na tim doušnicima", rekao je Herou.

Guzman se nalazi u samici u Njujorku od kada je Meksiko izručio u januaru 2017. godine, dan prije nego je Donald Tramp postao predsjednik SAD. U ćeliji provodi 23 sata na dan.

Mogu da ga posjećuju samo tri njegova advokata i sedmogodišnje bliznakinje.

Sud je zabranio posjete njegovoj supruzi, 29-godišnjoj kraljici ljepote Emi Koronel. Mogla je da ga vidi samo na saslušanjima prije suđenja.

El Čapo je prvi put bio uhapšen u Gvatemali 1993. i proveo je više od sedam godina u meksičkom zatvoru, a prvi put je pokušao da pobjegne 2001. godini.

Ponovno su ga uhapsili ameksički marinci u februaru 2014. godine, a 14 mjeseci kasnije je opet pobjegao.

Guzman je opet uhapšen u januaru 2016. nakon posjete američkog glumca Šona Pena i jedne meksičke glumice koji su željeli da snime film o njegovom životu, zahvaljujući čemu su mu meksičke vlasti ušle u trag.

Ovaj put, Meksiko je odlučio da "opere ruke" od njega i ukrcao ga na avion za Ameriku.