Usvojena žalba Hemka, pao tender od 260.000 eura

Državna komisija utvrdila je neusaglašenost poziva potencijalnim ponuđačima, u kojem je navedeno da je procijenjena vrijednost ove nabavke 65.000 eura

70 pregleda0 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
24.02.2014. 17:37h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Hemko iz Podgorice i zbog bitne povrede Zakona o javnim nabavkama (ZJN), po službenoj dužnosti, poništila nabavku radioaktivnog izvora za brahiterapiju sa servisom aparata na period od četiri godine.

Državna komisija utvrdila je neusaglašenost poziva potencijalnim ponuđačima, u kojem je navedeno da je procijenjena vrijednost ove nabavke 65.000 eura, sa tenderskom dokumentacijom, tj. nacrtom okvirnog četvorogodišnjeg sporazuma u kojem je se navodi da ukupna vrijednost iznosi 260.000 eura sa PDV-om.

Budući da su na taj način utvrđene bitne povrede ZJN, Komisija je poništila tendersku dokumentaciju Kliničkog centra, a po službenoj dužnosti i ovaj postupak nabavke u cjelosti.

Usvojena je i žalba firme Ljetopis i poništena tenderska dokumentacija Montekarga u vezi sa postupkom javne nabavke kancelarijskog i kompjuterskog materijala, po partijama.

Ljetopis se žalio jer je u specifikaciji za partiju 2 Montekargo tražio da ponuđeni toneri moraju biti originalni, nereciklirani, kao i da moraju odgovarati zahtijevanom kapacitetu od najmanje 5.000 kopija.

Državna komisija utvrdila je da količinska specifikacija za partiju 2, koja je sastavni dio tenderske dokumentacije nije u skladu sa ZJN i da može da dovede do ograničenja tržišne konkurencije i diskriminacije ponuđača.

Državna komisija utvrdila je nezakonitosti na dva tendera podgoričkog preduzeća Vodovod i kanalizacija i naložila mu da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti i donese zakonite odluke. Komisija je usvojila žalbu beogradske firme Patenting čiju je ponudu Vodovod odbio kao neispravnu na tenderu za nabavku 146 tona feri hlorida jer ta firma nije dokazala da je proizvođač traženog proizvoda.

Državna komisija utvrdila je, međutim, bitnu potvrdu ZJN i naložila da se ponovo vrednuju pristigle ponude.