Kineski biznismen optužen da je šef kriminalne grupe

Glavni optuženi su Liu Han, direktor grupe Hanlong i njegov brat Liu Vei, prenijela je kineska novinska agencija Sinhua

1 komentar(a)
Liu Han, Foto: Reuters
21.02.2014. 11:08h

Kineski sud optužio je za ubistvo i razne druge zločine 36 članova jedne "organizovane kriminalne grupe" koju predvodi bivši direktor privatne kompanije Hanlog majning (Hanlong Mining) Liu Han.

Središte djelovanja ove grupe je u Sečuanu na jugozapadu zemlje. Glavni optuženi su Liu Han, direktor grupe Hanlong i njegov brat Liu Vei, prenijela je kineska novinska agencija Sinhua.

Kompanija Hanlog koja se bavi čitavim nizom aktivonsti od turizma do rudarstva i čija je imovina procijenjena na preko 20 milijardi juana (2,14 milijardi eura), istakla se ambicioznim kupovinama u inostranstvu. Prošle godine propala je kupovina australijske rudarske grupe Sundance Resources.

Kineski mediji tada su javili da je Liu Han uhapšen zato pto je krio svog brata osumnjičenog za ubistvo i da je pored toga on osumnjičen za pranje novca u kazinima u Makau.

Tužioci u centralnoj provinciji Hubei naveli su da su dva brata Liu osnovala kriminalnu grupu 1993, sa još 34 osobe, i da su počinili čitav niz krivičnih djela. Članovi grupe optuženi su za devet ubistava, navodi se u izvještaju.

"Njegova (Liu Hanova) finansijska imperija zasnovana je na prijetnji. Liu i njegova banda nagomilali su ogromno bogatstvo u nekretninama, rudnicima i energiji, zajmovima po lihvarskim kamatama, manipulacijama na berzi, ilegalnim kupovinama i na druge načine", navodi agencija Sinhua.

Kako navodi kineska agencija ova kriminalna imperija predstavlja imovinu od oko 40 milijardi juana. Provincija Sečuan gdje je sjedište grupe je u centru pažnje zbog toga što je nekad bila pod kontrolom Džu Jongkanga, bivšeg ministra javne bezbkednosti (zaduženog za policiju) čija sudbina je predmet velikih spekulacija.

Više bliskih saradnika Džua, jedne od najmoćnijih ličnosti u kineskom politicckom životu posljednje decenije, u posljednje vrijeme su pozvani na disciplinska ispitivanja pod sumnjom za korupciju. Državni mediji danas nagovještavaju da banda Liu Hana ima veze u najvišim krugovima režima.