Sa trga u Podgorici posmatrali nebeska tijela

Posjetioci su na Trgu nezavisnosti imali priliku da nauče nešto više o tehničkoj kulturi i nauci, jer su organizatori pripremili više programa čime su obilježili 12. avgust, Međunarodni dan mladih

50 pregleda0 komentar(a)
Međunarodni dan mladih, Podgorica, Foto: Milica Đurović
13.08.2018. 11:27h

Crnogorski savez za tehničku kulturu “Politehnika” organizovao je prvi put na centralnom podgoričkom trgu manifestaciju „Međunarodni dan mladih – mladi mogu sve“.

Posjetioci su na Trgu nezavisnosti imali priliku da nauče nešto više o tehničkoj kulturi i nauci, jer su organizatori pripremili više programa čime su obilježili 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

“Sličnu manifestaciju smo prvi put, organizovali prošle godine u Nikšiću i bili smo veoma zadovoljni posjećenošću, ali i rezultatima koji su proistekli. Nakon događaja se obnovio rad Radio kluba Nikšić. Takođe su i astronomi imali više aktivnosti nego inače”, kazao je Zoran Marsenić iz Saveza za tehničku kulturu “Politehnika”.

U okviru manifestacije, koja je trajala do ponoći, posjetioci su bili u prilici da vide fotografije koje su nastale sa svemirskog teleskopa “Habl”, kao i da posredstvom radio-amaterskih stanica stupe u komunikaciju sa mladima sa svih strana svijeta u okviru prgorama “Put oko svijeta za 80 minuta”.

Takođe, zainteresovani za robotiku su na trgu mogli da saznaju nešto o raketnom modelarstvu i učestvuju u izgradnji makete. Osim ovoga, orgaizovani su brojni eksperimenti iz oblasti fizike i elektronike.

Najveće interesovanje među posjetiocima bilo je za posmatranje neba sa pet teleskopa postavljenih na Trgu nezavisnosti. Događaj je organizovan uz podršku Ministarstva sporta Crne Gore.