Netanjahu od Hamasa traži potpuni prekid vatre

"Otvoreni smo u kampanji protiv terorizma u Gazi. Naš zahtev je jasan: potpuni prekid vatre. Nećemo biti zadovoljni sa manje od toga", rekao je Netanjahu na sastanku vlade

1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
12.08.2018. 15:49h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio od Hamasa "potpuni" prekid vatre, u prvoj izjavi poslije eskalacije nasilja prethodnih dana.

Poslije jednog od najozbiljnijih sukoba od 2014. i rata između Izraela i Hamasa, koji vlada Gazom, u četvrtak uveče je uspostavljeno krhko primirje uz posredovanje Egipta i UN, rekao je izvor blizak pregovorima. Iako ni Izrael ni Hamas nisu zvanično potvrdili primirje, situacija je mirna i u Gazi i u pograničnom području s obje strane.

"Otvoreni smo u kampanji protiv terorizma u Gazi. Naš zahtev je jasan: potpuni prekid vatre. Nećemo biti zadovoljni sa manje od toga", rekao je Netanjahu na sastanku vlade.

Prema njegovim riječima, izraelske snage su do sada "uništile stotine vojnih meta Hamasa i odgovori na napade će biti samo jači".

Palestinci od 30. marta svakog petka protestuju ispred granične ograde protiv izraelske i egipatske blokade Gaze i traže povratak palestinskih izbjeglica koje su pobjegle ili bile protjerane u vrijeme stvaranja Izraela 1948.

Tokom tih protesta je poginulo najmanje 168 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.