MVPEI: Nećemo izgubiti milijardu zbog EU

Iz MVPEI kažu da se priprema dokument koji će pokazati koliko je novca potrebno za reforme koje prate evropske integracije

10 komentar(a)
05.02.2014. 16:22h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je ocijenilo da država neće biti na ekonomskom gubitku zbog evropskih integracija, te da su sva dosadašnja iskustva proširenja pokazala da je taj proces vodio do rasta bruto-domaćeg proizvoda i zaposlenosti.

Ruski portal Lenta.ru objavio je prošle sedmice da će crnogorska ekonomija izgubiti najmanje 1,5 milijardi dolara (oko 1,1 milijardu eura) u narednih deset godina u slučaju nametnute eurointegracije. Taj podatak ruski portal je preuzeo iz referata koji je krajem prošlog mjeseca objavio Institut za eksperimentalnu ekonomiju i finansije pri Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov.

U MVPEI, na čijem čelu je Igor Lukšić, “Vijestima” su zvanično kazali da se priprema dokument koji će pokazati koliko je novca potrebno za reforme koje prate evropske integracije.

“Predviđeno je da se novac obezbijedi iz budžeta, IPA fondova, projektnih kredita i novca samostalnih institucija.

Ulazak Crne Gore u EU je jedan od strateških prioriteta, a iznijete ocjene o mogućem ekonomskom gubitku nisu utemeljene u realnosti.

Sva dosadašnja iskustva proširenja ukazuju da proces integracije vodi ekonomskom boljitku zemlje, odnosno rastu BDP i zaposlenosti”, odgovorili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da taj trend ekonomskog rasta s vremena na vrijeme može biti narušen ekonomskom krizom.

U ruskom istraživanju se tvrdi da je težnja Crne Gore prema ulasku u Evropsku uniju i NATO dovela do zahlađenja odnosa s Rusijom, koja je “jedan od najvećih investitora u ekonomiji te balkanske države”.

“Odlazak ruskih kompanija iz Crne Gore prijeti usporavanjem rasta BDP-a 0,2-0,5 odsto godišnje, a evropska vizna ograničenja smanjiće dolazak ruskih turista, koji trenutno čine 20 odsto od svih stranih putnika”, prenosi portal.

U ruskom istraživanju se tvrdi da je težnja Crne Gore prema ulasku u Evropsku uniju i NATO dovela do zahlađenja odnosa s Rusijom

Oni navode da se u Hrvatskoj, nakon uvođenja viza, smanjio broj ruskih turista za petinu. U istraživanju se tvrdi da na Ruse u Crnoj Gori otpada oko 25 odsto stranih investicija.

Veze kapitala neće biti prekinute

Kako su naveli iz MVPEI, evropska integracija ne dovodi do odlaska investitora koji potiču van EU, što znači da integracija Crne Gore u EU neće značiti prestanak bilateralne saradnje sa zemljama koje nijesu dio evropske porodice.

“Kada je riječ o ekonomskoj saradnji sa trećim zemljama, pravna tekovina koja se odnosi na slobodno kretanje kapitala (poglavlje 4) predviđa slobodu kretanja kapitala između država članica EU i slobodu kretanja kapitala prema trećim zemljama. Ulazak u EU neće spriječiti kretanje kapitala između Rusije i naše zemlje", istakli su iz MVPEI.

Galerija

Evropska unija, Crna Gora FOTO: Shutterstock