Ukrajinska opozicija: Vlast priprema vanredno stanje

Ukrajinska opozicija više od dva mjeseca protestuje, zahtijevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti Janukoviča

61 pregleda10 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Beta/AP
01.02.2014. 18:21h

Partija bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko saopštila je da vlasti u Ukrajini prepremaju uvođenje vanrednog stanja, kako bi se okončani masovni protesti.

Zvaničnik partije Batkivščina, Grigorij Nemirija, je u telefonskom razgovoru agenciji Frans pres rekao da saopštenje ukrajinskih bezbjednosnih službi o pokretanju istrage o pokušaju "preuzimanja vlasti" predstavlja pripremu za uvođenje vanrednog stanja.

Prema njegovim riječima, saopštenje vojske koja je od predsjednika Viktora Janukoviča juče zatražila "hitne mjere" radi "stabilazacije" situacije u zemlji, takođe ukazuje da vlasti namjeravaju da upotrijebe silu.

Specijalne bezbjednosne službe Ukrajine su u decembru zaplijenile računare iz sjedišta partije Batkivščina, a sinoć su saopštile da je otvorena istraga o pokušaju "preuzimanja vlasti" za šta je zaprećena kazna do deset godina zatvora.

Ukrajinska opozicija više od dva mjeseca protestuje, zahtijevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti Janukoviča, zbog njegove odluke da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU.