"Zeleni Crne Gore" povodom uništavanja palmi u Tivtu: Krivce kazniti i liječiti

Oni se pitaju kako je moguće da se u Tivtu mogao desiti takav ekološki zločin usred bijela dana, pred očima brojnih građana prolaznika, a i same policije.

2 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
25.01.2014. 13:01h

Povodom uništavanja reprezentativnog drvoreda lepezastih palmi u dijelu Ulice Druge dalmatinske brigade u Tivtu, reagovala je NVO “Zeleni Crne Gore” iz Podgorice, ističući da se mora stati na kraj onima koji bez imalo griže savjesti, uništavaju stabla na javnim površinama.

“Palme, lipe, divlji kesteni - su najčešće vrste dendro flore koje čine život humanijim u našim gradovima, od primorja do kontinentalnog dijela Crne Gore. Nije prvi put da su pod udarom nevaspitanih i destruktivno nastrojenih pojedinaca. Dobro je što su to pojedinci, i dobro je što su to izuzeci, a ne pravilo. Pitanje je, da li one koji pale palme po Tivtu, ili sijeku lipe po Nikšiću, treba kažnjavati ili liječiti? U nekim drugim sredinama na primjer, sankcije bi bile primjerene mentalnom sklopu počinioca. Da se nešto tako desi u Central parku u Njujorku ili u Gustav Vigeland parku u Oslu, sigurno bi te počinioce smjestili u bolnicu, sve dok se ne izliječe, ako takvima lijeka uopšte ima”, saopštili su “Zeleni Crne Gore”.

Ta NVO ističe da je crnogorska stvarnost, nažalost, takva da se izgleda nikada neće saznati ko je nedavno usred bijela dana, u centru Tivta upaljačem zapalio i oštetio dvadesetak sadnica palmi, ili ko je prije toga pod okriljem noći, u Nikšiću sjekao lipe u gradskim dr voredima.

Oni se pitaju kako je moguće da se u Tivtu mogao desiti takav ekološki zločin usred bijela dana, pred očima brojnih građana prolaznika, a i same policije.

“Pretpostavljamo da ovo posljednje u Tivtu, sa palmama nije uradio neko sa strane, već upravo iz Tivta. Nije to uvezena već domaća roba - odnosno domaće zlo. Tome se sigurno može stati na kraj ako ima samo malo dobre volje i zakona”, zaključuje sa u saopšte n j u „Zelenih Crne Gore”.