Šojble: Crnoj Gori potrebne veće stope rasta

Šojble je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, ocijenio da je korišćenje eura dobra odluka monetarnih vlasti, u funkciji fiskalne održivosti i makro-ekonomske stabilnosti

63 pregleda2 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
15.01.2014. 19:03h

Crnoj Gori, kao maloj i otvorenoj ekonomiji, potrebne su veće stope rasta, ocijenio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble u razgovoru sa crnogorskim kolegom, Radojem Žugićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Žugić se drugog dana posjete Berlinu sastao sa Šojbleom, kojeg je upoznao sa aktivnostima Vlade koje se odnose se na proces fiskalnog prilagođavanja i efektima implemantiranih mjera u vidu porasta naplaćenih prihoda i poboljšanja osnovnih fiskalnih parametara.

Žugić je sagovornika upoznao i sa predstojećim aktivnostima u pravcu nastavka fiskalne konsolidacije na konzistentnoj osnovi i stvaranje preduslova za ostvarivanje snažnijih stopa ekonomskog rasta.

Šojble je naglasio da je za Njemačku prvenstveno značajna makroekonomska stabilnost članica EU i zemalja kandidata
On je istakao da će Vlada, u narednom periodu, djelovati u smjeru nastavka strukturnih reformi, paralelno sa jačanjem vladavine prava.

Šojble je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio napore Crne Gore da, kroz unapređenje javnih finansija i stabilizaciju bankarskog sektora, ojača svoje fiskalne i finansijske pozicije, što će ubrzati njene integracije u Evropsku uniju (EU).

"Vašoj državi, kao maloj i otvorenoj ekonomiji su potrebne veće stope rasta", poručio je Šojble i ocijenio da je korišćenje eura dobra odluka crnogorskih monetarnih vlasti, u funkciji fiskalne održivosti i makro-ekonomske stabilnosti.

On je poručio da je Ministarstvo na čijem je čelu spremno i otvoreno da pruži pomoć u svim oblastima gdje za to postoji prostor, i ponovio podršku prioritetima Crne Gore ka daljem ekonomskom rastu, jačanju vladavine prava kao i porcesu integracija.

"S tim u vezi, rekao je da je Crna Gora bila veoma dobro pripremljena za otvaranje ključnih poglavlja, i da je progres u pristupnim pregovorima važan preduslov za dalju dinamiku privrednog razvoja", navodi se u saopštenju.

Šojble je naglasio da je za Njemačku prvenstveno značajna makroekonomska stabilnost članica EU i zemalja kandidata, i pohvalio napore Ministarstva finansija na planu sprovođenja mjera koje treba da doprinesu višem stepenu održivosti javnih finansija Crne Gore.

Žugić razgovarao i sa direktorom Dojče i Njemačke razvojne banke

Žugić je u Berlinu razgovarao i sa predsjednikom Saveza njemačkih štedionica Šparkas, Georgom Farenšonom, glavnim izvršnim direktorom Dojče banke za Centralnu i Istočnu Evropu, Peterom Tilsom i direktorom Njemačke razvojne banke (KfW) za Jugoistočnu Evropu i Tursku, Kristofom Tiskensom.

Farenšon i Žugić razgovarali su, kako se navodi, o konkretnim modalitetima iniciranja saradnje sa Crnom Gorom.

"Istaknuta je otvorenost i spremnost za uspostavljanje kooperacije po nekom od modela razvoja štedionica, kroz prenos znanja i iskustava, ili kroz direktan angažman u Crnoj Gori. U tom pravcu dogovoren nastavak komunikacije i razmatranje saradnje sa Fondacijom Šparkase", navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa Tilsom, Žugić je zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa Dojče bankom i prenio spremnost za njeno unaprjeđenje u narednom periodu.

"Detaljnije je razgovarano o planu emisije euro obveznica, kao i o aktivnostima vezanim za obezbijeđivanje finansijskih sredstava za potrebe državnog budžeta za tekuću godinu", kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je, kako se navodi, da se u skladu sa kretanjima na finansijskom tržištu, Dojče banka dodatno istraži za potrebe Ministarstva finansija i preporuči adekvatno vrijeme za restrukturiranje javnog duga.

U razgovoru sa Tiskensom obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom i uspješnom saradnjom, uz spremnost KfW-a da u pojedinim oblastima i projektima od zajedničkog interesa nastavi saradnju sa Vladom Crne Gore.

Žugić je naglasio da je KfW važan partner Vlade u finansiranju i implementiranju velikog broja projekata, prije svega u oblasti komunalne infrastrukture i energetike, kao i u bankarskom sektoru.

"Predstavnici KfW-a izrazili su interes za dalje unaprjeđenje saradnje sa Crnom Gorom, kroz finansiranje projekata koji će doprinijeti unaprjeđenju uslova za život u Crnoj Gori, kao i regionalnoj integraciji jugoistočne Evrope", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva je ocijenjeno da je posjeta Žugića Berlinu bila dobra prilika da se sagovornici u njemačkoj vladi i partnerske institucije upoznaju sa rezultatima i tekućim aktivnostima i planovima crnogorske Vlade u oblasti fiskalne i makroekonomske politike.

"Posjeta je označila dodatan, novi impuls u unaprjeđenju finansijske saradnje između dvije zemlje, a sa njemačke strane je ponovljena podrška naporima koje Vlada Crne Gore preduzima na planu ekonomske konsolidacije i pristupnih pregovora za članstvo u EU", kaže se u saopštenju.