Ko sada ujeda?

Arsenal, Siti, Čelzi, Liverpul razdvajaju dva boda, ne zaostaje ni petoplasirani Everton, dok se još niko ne usuđuje da otpiše sedmoplasirani Mančester junajted i osmoplasirani Totenhem

0 komentar(a)
Arsenal, Foto: REUTERS
28.12.2013. 11:00h

Nastavlja se božićni i novogodišnji festival fudbala na Ostrvu, danas i sjutra igraju se mečevi 19. kola Premijer lige. Praznični program doživjeće kulminaciju u srijedu, prvog dana 2014. godine, kada će se igrati sve utakmice 20. kola.

Na vrhu je neopisiva gužva - četiri vodeća tima (Arsenal, Siti, Čelzi, Liverpul) razdvajaju samo dva boda, ne zaostaje ni petoplasirani Everton, dok se još niko ne usuđuje da otpiše sedmoplasirani Mančester junajted i osmoplasirani Totenhem.

Tako paklena konkurencija, ubjedljivo najjača u Evropi, u svakom kolu donosi makar po jedan veliki derbi. Ovoga puta je to obračun Čelzija i Liverpula u nedjelju na “Stemford bridžu”.

Rivalstvo koje je svoje zlatne dane doživjelo sredinom prošle decenije, kada su “redsi” sa Rafom Benitesom dva puta zaredom eliminisali Žozea Murinja u polufinalu Lige šampiona, nastavlja se u novom obliku.

Liverpul je na samo tri boda od vodećeg Arsenala, iako je prije samo tri dana bio lider, a ni poraz na gostovanju Mančester sitiju u četvrtak nije smanjio euforiju u gradu Bitlsa.

Sjajne igre Liverpula i najboljeg strijelca Premijer lige Luisa Suaresa zaokupili su Murinjovu pažnju uoči derbija, toliko da je portugalski trener bio i ironičan i duhovit:

"Šta želim pred derbi? Možda malu povredu Luisa Suaresa. Ne težu povredu, nego povredicu, neku koja će ga na četiri dana odvojiti od terena. A kada se oporavi želim mu da nastavi gdje je stao", izjavio je Murinjo, uz osmjeh.

Branislav Ivanović, bek Čelzija, opisao je sjutrašnji duel sa Liverpulom kao najvažniji u sezonu.

"Ako postoji odlučujuća utakmica, onda je to ova", kazao je Ivanović, koji će se prvi put sresti sa Suaresom otkada ga je Urugvajac ujeo u finišu prošle sezone.

Murinjo nikad nije izgubio sa Čelzijem u Premijer ligi na domaćem terenu. Tu seriju je, interesantno, prekinuo Liverpul, 2008. godine, ali “specijalnog” tada nije bilo u Zapadnom Londonu, već je vodio Inter.

Čelzi je takođe dobio samo jednu od posljednjih pet duela sa Liverpulom kod kuće, a izgubio je čak tri puta. Mogao bi to da bude novi efikasan meč - “redsi” su, naime, postigli čak 29 golova na posljednjih 14 gostovanja nekom londonskom timu (2,07 po meču).

Drugi derbi igra se takođe u nedjelju, na “Sent Džejms parku” u Njukaslu - Arsenal će pokušati da pobjedom uđe u 2014. godinu kao lider.

Da sezona traje od januara do decembra ekipa Arsena Vengera bila bi šampion, jer je u 2013. godini osvojila najviše bodova od svih timova u Premijer ligi (ukupno 79).

“Tobdžije” su obično raspucane protiv “svraka”, kojima su na posljednjih pet mečeva dale čak 14 golova. Još jedna tradicija ide naruku ekipi Arsena Vengera, koja je samo jednom od 1996. izgubila posljednji meč u godini (2006. od Šefild junajteda).

Mančester siti danas dočekuje Kristal Palas i pokušaće da nastavi nevjerovatan rekord na “Itihadu” - ekipa Manuela Pelegrinija jedina je u Premijer ligi koja nije izgubila ni bod na domaćem terenu (svih devet pobjeda).

Mančester junajted gostuje Noriču, kojeg je pobijedio u 13 do posljednjih 16 međusobnih duela, a vrlo zamimljivo biće i na “Gudison parku”, gdje se sastaju Everton i Sautempton.

Kako su tipovali Skajsports i BBC

“BBC” i “Skajsports” objavili su predloge rezultata utakmica Premijer lige. Za BBC tradicionalno tipuje bivši fudbaler Liverpula Mark Lorenson, a za Skaj nekadašnja legenda Arsenala Pol Merson.

Slažu se da će Arsenal, Siti, Junajted i Totenhem osvojiti bodove, ali se ne slažu kada je u pitanju ishod derbija Čelzi - Liverpul...

MARK LORENSON: Vest Hem - VBA 2:1, Aston Vila - Svonsi 2:0, Hal - Fulam 1:1, Mančester siti - Kristal Palas 3:0, Norič - Mančester junajted 0:2, Kardif - Sanderlend 1:1, Everton - Sautempton 1:1, Njukasl - Arsenal 0:2, Čelzi - Liverpul 2:0, Totenhem - Stouk 2:0

POL MERSON: Vest Hem - VBA 1:1, Aston Vila - Svonsi 1:1, Hal - Fulam 1:1, Mančester siti - Kristal Palas 5:0, Norič - Mančester junajted 1:2, Kardif - Sanderlend 0:2, Everton - Sautempton 2:2, Njukasl - Arsenal 1:2, Čelzi - Liverpul 1:1, Totenhem - Stouk 3:0.

Parovi

Danas

Vest Hem - VBA

Aston Vila - Svonsi

Hal - Fulam

Mančester siti - Kristal Palas

Norič - Mančester junajted

Kardif - Sanderlend

Sjutra

Everton - Sautempton

Njukasl - Arsenal

Čelzi - Liverpul

Totenhem - Stouk