Kruna na glavi kapitena

"Nagradu ne doživljavam samo kao priznanje sebi, nego i čitavoj reprezentaciji Crne Gore", rekao je Janović za "Vijesti"

53 pregleda5 komentar(a)
Nikola Janović i Andrija Prlainović, Foto: Reuters
21.12.2013. 15:10h

Kao kapiten je predvodio „ajkule” do finala Svjetskog prvenstva, vukao Jug dok god je mogao u finalu Lige šampiona protiv Crvene zvezde, a godinu koja je bila kao iz snova je zaokružio velikim priznanjem - Nikola Janović je najbolji sportista Crne Gore za 2013.

U izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, stameni Kotoranin je „potukao” konkurenciju i postao prvi vaterpolista koji je prigrabio tu nagradu otkada izbor vodi krovna organizacija crnogorskog sporta. Prije dvije godine najbolji je bio Srđan Mrvaljević, a lani su nagradu podijelile Bojana Popović i Katarina Bulatović.

Izbor COK-a je kasnio zbog Svjetskog prvenstva za rukometašice, ali nakon eliminacije prvakinja Evrope u osmini finala nije bilo dilema ko će u utorak u vili „Gorica” podići pehar...

"Ovo je veliko priznanje za svakog sportistu. Pored medalja na velikim takmičenjima, biti najbolji u svojoj državi je nešto najbolje što može da se doživi. Nagradu ne doživljavam samo kao priznanje sebi, nego i čitavoj reprezentaciji Crne Gore. Iza nas je zaista izuzetno uspješna godina, kao i iza mene lično, jer sam pored srebra u Barseloni bio u finalu Lige šampiona i drugu godinu zaredom osvojio titulu prvaka Hrvatske. Zahvaljujem se COK-u i svima koji su izabrali da ja budem najbolji", istakao je 33-godišnji as dubrovačkog Juga.

Stariji od braće Janović kao najbolju stvar u 2013. ističe Svjetsko prvenstvo u Barseloni, na kojem je tim Ranka Perovića dogurao do finala, gdje je poražen od Mađarske (8:7).

"Presrećan smo što uspjeli da se vratimo sa Svjetskog prvenstva sa prvom medaljom za Crnu Goru. Izuzetno sam zadovoljan i zbog igara koje smo prikazali u Barseloni, jer smo izbacili Srbiju, koja je bila prvi favorit, a potopili smo i dotadašnjeg svjetskog šampiona Italiju. U tome smo se istrošili za finale, ali je važno da je reprezentacija pokazala stabilnost i homogenost. Crna Gora može da bude i mora da bude u svjetskom vrhu do narednih Olimpijskih igara", poručuje Janović.

Nikoli se nije ispunila želja da u 2013. godini postane klupski prvak Evrope, a bio je jako blizu. Jug je izgubio na Tašmajdanu od Crvene zvezde sa 8:7, a Janović je tri puta tresao mrežu Denisa Šefika.

"Jako mi je žao zbog toga. Htio sam da osvojim Ligu šampiona i bili smo jako blizu. Da smo igrali još 10 puta, izašli bismo kao pobjednici. Ali, tako je to kad se igra na jedan meč. U Beogradu je bila fenomenalna atmosfera, Zvezda je na krilima sjajnih navijača došla do pobjede".

Šansu da uzme trofej koji mu nedostaje možda će imati ove sezone.

"Odlično smo počeli novo izdanje Lige šampiona. Dobili smo Eger i Olimpijakos, a igrali smo neriješeno sa Primorjem u gostima. Žalim, ipak, jer smo prošle godine propustili veliku priliku", aludirao je Janović na činjenicu da su prethodno izdanje najkvalitetnijeg takmičenja preskočili Pro Reko i Primorje.

Još ima vremena za definitivnu odluku o napuštanju reprezentacije

Poslije Svjetskog prvenstva u Barseloni, Janović je najavio da bi mogao da se oprosti od reprezentacije, ali odluka još nije definitivna.

"Od 1999. godine nisam odmarao nijednog ljeta, jer sam stalno bio u reprezentacijama SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i na kraju moje Crne Gore i osvojio sam dosta medalja. Osjećam psihički zamor nakon napornih sezona, zbog čega sam to i najavio. Razgovarao sam u međuvremenu sa selektorom Perovićem i direktorom Porobićem i dogovorili smo se da sačekam da prođe zima, jer je Evropsko prvenstvo na ljeto i da do tada vidim kako će stvari da se odvijaju. Kao kapiten imam odgovornost da donesem konačnu odluku kada bude vrijeme za to", istakao je Janović.

Kapiten „ajkula” ne želi da odmori jedno ljeto, pa da se opet vrati u tim.

"Prvobitno sam i mislio tako da uradim, ali to ne bi bilo fer prema saigračima, s obzirom na to da sam kapiten. Ako neko od saigrača tako odluči, to nije pogrešno, ali ja to kao kapiten ne mogu da uradim. Ukoliko odlučim da i dalje nastupam za reprezentaciju, igraću dok god se bavim vaterpolom, ili ću se povući već sada, a više sam za tu opciju", naglašava kotorski bombarder, koji će danas i sjutra sa Jugom igrati na finalnom turniru Kupa Hrvatske u Zagrebu.