Dvije decenije udruženja i časopisa “Almanah”

“Iza dvadesetogodišnjeg rada 'Almanaha' stoji 56 brojeva časopisa, koji već danas slovi kao najreprezentativnije glasilo tog tipa u jugoistočnoj Evropi"

87 pregleda0 komentar(a)
16.12.2013. 09:25h

Proslava jubileja - dvadeset godina rada i djelovanja udruženja i istoimenog časopisa “Almanah”, koje se bavi zaštitom, prezentacijom i izučavanjem kulturno-istorijske baštine Bošnjaka/muslimana Crne Gore, nastavlja se sjutra gostovanjem ovog renomiranog intelektualnog udruženja u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Tim povodom prisutnima će se obratiti akademik Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Međunarodnog Foruma Bosna, prof. dr Enes Pelidija, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu, Atvija Kerović, direktor “Almanaha”, akademik Šerbo Rastoder, urednik, mr Sait Šabotić, saradnik. Moderator večeri je Jasmina Rastoder.

“Iza dvadesetogodišnjeg rada 'Almanaha' stoji 56 brojeva časopisa, koji već danas slovi kao najreprezentativnije glasilo tog tipa u jugoistočnoj Evropi, osam velikih međunarodnih naučnih skupova i okruglih stolova, preko 80 posebnih izdanja. Podsjetimo se da su dva 'Almanahova' izdanja nagrađena najvišom državnom nagradom, da je 'Almanah' na međunarodnim sajmovima knjiga proglašavan najboljim izdavačem i da je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Proslava jubileja započeta je 16. novembra gostovanjem u Izmiru u Turskoj, poslije koje je na svečanosti u Luksemburgu (sedmog decembra) 'Almanahu' uručena specijalna plaketa 'Rumeli Balkan Federasyonu-General Balkan Yardimcisi' - asocijacije koja okuplja 105 bošnjačkih udruženja u Turskoj, a koja predstavljaju oko 3,5 miliona članova”, kazao je direktor “Almanaha”, akademik Šerbo Rastoder kome će na svečanosti u Sarajevu biti uručeno specijalno priznanje “Udruženja građana u BiH porijeklom iz Sandžaka”.

“Odluka redakcije 'Almanaha' da se ovaj jubilej obilježi radno i gostovanjem širom svijeta izaziva ogromni interes i dokazuje da 'Almanah' ima šta pokazati. Napomenimo još i to da Udruženje i dalje djeluje zahvaljući pomoći naroda, da nema radne prostorije niti ikog zaposlenog. Ova činjenica izaziva nevjericu, tim prije što se izdanja 'Almanaha' nalaze u najprestižnijim biliotekama i univerzitetima u svijetu. Podsjetimo se da je ovo udruženje osnovano krajem 1993. godine, kada su književnici Husein Bašić, Zuvdija Hodzić i Milika Pavlović krenuli u tada neizvjesnu intelektualnu avanturu, a da danas redakciju 'Almanaha' čine Zuvdija Hodžić, Milika Pavlović, Atvija Kerović (direktor), Šerbo Rastoder (urednik), dr Asim Dizdarević, Senad Gačević, dr Adnan Čirgić, Aldemar Ibrahimović”, kazao je akademik Rastoder ističući da “Almanah” za saradnike ima nekoliko stotina uglednih intelektualaca iz čitavog svijeta, o čemu svjedoče i zajednička izdanja sa Univerzitetom na Harvardu (SAD).