Deda: Međunarodna zajednica da reaguje na izjave da "Srpska" ne priznaje Ustav

Novoizabrani gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Krstimir Pantić je u nedjelju kazao da ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu

57 pregleda0 komentar(a)
Krstimir Pantić, Foto: BETAPHOTO
03.12.2013. 12:11h

Prištinski politički analitičar Ilir Deda izjavio je da međunarodna zajednica treba da reaguje na izjave predstavnika Građanske inicijative "Srpska" da ne priznaje Ustav i zakone Kosova.

Deda je zatražio da se prekinu razgovori Beograda i Prištine u Briselu pošto partije koje su na vlasti poslije rezultata lokalnih izbora nemaju legitimitet da predstavljaju Kosovo.

"Istovremeno treba da dođe do pauze u pregovorima u Briselu, dok se poslije nacionalnih izbora ne promijeni vlada na Kosovu. Pregovori se ne mogu nastaviti kad vlada nema legitimitet"

"Ko se može iznenaditi time? (izjavama predstavnika "Srpska"). Ja sam lično od potpisivanja sporazuma u Briselu govorio o štetnim efektima onoga što je potpisano i to se sada odmah vidi...

Na kraju krajeva 'Srpska' i (izabrani gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Krstimir) Pantić su produžena ruka Srbije", rekao je Deda za prištinski dnevnik "Tribuna".

Prema njegovim riječima, na te izjave treba da reaguje Priština i da od međunarodne zajednice zatraži jasnu reakciju u vezi sa "ratnohuškačkim izjavama".

"Istovremeno treba da dođe do pauze u pregovorima u Briselu, dok se poslije nacionalnih izbora ne promijeni vlada na Kosovu. Pregovori se ne mogu nastaviti kad vlada nema legitimitet", rekao je Deda.

On smatra da su građani Kosova glasanjem 1. decembra kaznili lošu vladavinu i odlučili da podrže samo kandidate koji mogu da dovedu do kvalitetnih promjena u opštinama.

Pantić je nakon proglašenja pobjede u nedjelju uveče kazao da ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

"Večeras imamo devet gradonačelnika koje podržava Vlada Srbije i koji će dosljedno sprovoditi politiku Vlade, u svom radu će stalno ponavljati da ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, da nisu državljani takozvane Republike Kosovo, već da su građani Srbije.

Imaćemo devet gradonačelnika koji će, ne samo u Srbiji, već i u čitavom svijetu, imati otvorena vrata da zastupaju interese građana koje predstavljaju i interese države Srbije", kazao je Pantić.

"Srpska", koju podržava Vlada Srbije, osvojila je devet od deset gradonačelničkih mjesta u opštinama na Kosovu sa srpskim većinskim stanovništvom.