Na Žabljaku 10 centimetara, i u Podgorici prve pahulje

Snijeg trenutno intenzivno pada u četiri grada - Žabljaku,Cetinju, Rožajama i Kolašinu

132 pregleda27 komentar(a)
26.11.2013. 14:50h

Usljed hladnog i oblačnog vremena, praćenog sjevernim vjetrom, i u Podgorici je danas počeo da pada snijeg nešto prije 15 časova.

Ne očekuju se intenzivne padavine, već samo sitne pahulje, koje je ranije najavio meteorolog Branko Micev.

“Danas i sjutra u Podgorici biće pretežno oblačno i prohladno vrijeme, praćeno sjevernim vjetrom. Tokom utorka doći će do formiranja ciklona koji bi u kombinaciji sa hladnim vremenom mogao usloviti i snježne padavina slabijeg intenziteta na teritoriji Podgorice. Pogotovo u jutarnjim i večernjim časovima tokom utorka”, kazao je Micev juče “Vijestima”.

On i za sjutra takođe najavljuje hladno vrijeme, praćeno sjevernim vjetrom, a od četvrtka bi trebalo da bude toplije, uz slabljenje sjeverca.

“U srijedu će biti oblačno vrijeme sa pojačanim sjevernim vjetrom, ali bez uslova za snježne padavine”, rekao je Micev.

Kolašin, foto: Duško raketić

Snijeg trenutno intenzivno pada u četiri grada - Žabljaku,Cetinju, Rožajama i Kolašinu - a meteorolozi najavljuju da bi do kraja godine sniježnih padavina moglo biti i u nižim predjelima. Snijega ima i na planinskim vrhovima nadomak Podgorice, u kojoj duva jak sjeverni vetar.

Snijeg i mećava na Žabljaku

Intenzivan snijeg i mećava koja smanjuje vidljivost bez prestanka traju na cijelom durmitorskom području ali i pored toga život na Žabljaku teče normalno u prilog čemu ide i okolnost da su đaci normalno pohađali nastavu i da se saobraćaj odvija bez većih teškoća u svima pravcima i u samom gradu.

Bez problema u Kolašinu

Snijeg sve intenzivnije pada na području Kolašina , pa je tokom poslijepodneva dotigao visni i preko 10 cm na seoskom područu. Padavine za sada nijesu stvorile probleme putarima.

Mehanizacija „Komunalnog“ još čistila ulice, jer, kako kažu u tom preduzeću, s obzirom da je na gradskim saobraćajnicama tek nekoliko centimatera snijega, za to još nema potrebe.

Prve padavine u Kolašinu, prema riječima tehničkog direktora „Komunalnog“ Igora Tatića, dočekali su sa obnovljenom mehanizacijom i detaljnim planom aktivnosti.

Detalj iz Kolašina; Foto Dragana Šćepanovića

"U saradnji sa Lokalnom upravom imali smo nekoliko sastanaka kako bi što kvalitetnije pripremili zimsko održavanje gradskih ulica I saobraćanica u prigradskim naseljima, svi planovi I program rada su već pripremljeni tako da radne jedinice mehanizacije imju tačno određena lokacije na kojima će djelovati. Mašine smo opremili potrebnim alatima, pa spremno dočekujemo I mnogo intenzivnije padavine od ovih današnjih, čak I kada je riječ o putevima prema udaljenim selima", rekao je Tatić.

Snjegočistači "Crnagoraputa su neprekidno na terenu i održavaju prohodnost saobraćajnica. Okolnost da snijeg istim intenzitetom pada svugdje, od puteva kroz kanjon Tare prema Mojkovcu, prema Pljevljima ili prema Šavniku obavezala je operatere da sa snjegočistačima djeluju na tim pravcima. Svugdje je prohodno, vozači se prilagođajaju ovakvom stanju, ali mećava smanjuje vidljivost i iziskuje dodatan oprez preko Jezerske površi, kažu u „Crnagoraputu“

Snjegočistači Komunalnog preduzeća od ranog jutra su u pokretu i održavaju glavne gradske saobraćajnice. Direktor preduzeća Radenko Radulović kaže da prema selima ne čiste ali da se prema većini saobraća.

Neprohodno je prema selu Mala Crna Gora preko prevoja Štuoc. Prije ovog nevremena sa katuna na Sinjajevini vratili su se svi poljoprivrenici. Po prvi put se dogodilo da ove zime snjegočistači neće imati obavezu da čiste puteve prema gornjim Šarancima jer je i poslednji stalni stanovnik sela Studenca, Božidar Knežević napustio selo u kome je živio preko sedam decenija i odlučio se da zimu provede u župnijim krajevima.

Nevrijeme nije uticalo na urednost snadbijevanja vodom i strujom.

Galerija

Kolašin, snijeg FOTO: Dragana Šćepanović