Karzai ne vjeruje Amerikancima

Avganistanski predsjednik želi da bezbjednosni sporazum sa SAD bude potpisan poslije aprilskih izbora

0 komentar(a)
22.11.2013. 07:54h

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai poručio je juče svojim sunarodnicima da ključni bezbjednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da stupi na snagu prije nego što budu završeni izbori naredne godine i priznao da između dvije zemlje vlada veliko nepovjerenje.

Oko 2.500 plemenskih strarješina i političkih lidera iz cijelog Avganistana sastalo se juče u Kabulu zbog Loja džirge, iliti Velikog savjeta, kako bi raspravljali o tome da li da dopuste američkim trupama da ostanu i poslije povlačenja međunarodnih snaga 2014.

Bez dogovora, SAD bi povukle svoje trupe do kraja 2014. i ostavile Avganistance da se samostalno bore protiv talibana.

U izjavi koja će sigurno razbijesniti SAD, koje žele što prije sporazm do kraja ove godine, Karzai je kazao prisutnima da bi svaki dogovor o statusu američkih snaga trebalo da sačeka održavanje predsjedničkih izbora u aprilu.

Jedan visoki avganistanski zvaničnik kazao je za agenciju Rojters da Karzai ne želi ranije da potpiše sporazum dok ne bude siguran da se međunarodna zajednica neće miješati u izbore.

To je potvrdio i Karzaijev portparol Aimal Faizi, koji je dodao da sporazum moraju da odobre i Loja džirga i parlament.

„Tek kada budemo sigurni u mir i bezbjednost i transparentne izbore, onda će Karzai potpisati sporazum, ako on bude potvrđen od strane Loja džirge i usvojen u parlamentu“, kazao je Faizi.

Faizi nije objasnio kako Karzai planira da potpiše sporazum nakon što novi šef države bude izabran na izborima na kojima on nema pravo učešća.

Ambasada SAD u Kabulu je odbila da prokomentariše Karzaijeve izjave. Zvaničnici SAD su ranije poručili da neće dopustiti da potpisivanje sporazuma bude odloženo do aprila, jer bi to bilo preblizu datuma povlačenja NATO snaga.

Tokom naredna četiri dana, delegati će raspravljati o nacrtu sporazuma i donijeti odluku da li žele da američke trupe ostanu.

Karzai je kazao članovima Loja džirge da on podržava sporazum ali je naglasio da između njega i američkih zvaničnika ne vlada veliko povjerenje.

„Ne vjerujem im i oni ne vjeruju meni“, kazao je Karzai. „Tokom proteklih 10 godina sam se sukobio sa njima a oni su vodili propagandu protiv mene“.

Karzai je pozvao delegate da pridobiju podršku javnosti za sporazum na koji mnogi Avganistanci gledaju sa prezirom.

Karzai je pozvao delegate da pridobiju podršku javnosti za sporazum na koji mnogi Avganistanci gledaju sa prezirom

„Karzai prosto ne želi da na svojim leđima nosi ovaj sporazum“, kazala je za Rojters Kejt Klark iz tink-tanka Avganistanska mreža analitičara. „Odgovornost za prihvatanje ili ne prihvatanje ovog sporzuma predaju narodu u sali, delegatima Loja džirge.“

Premda se očekuje da sporazum bude usvojen, nekoliko spornih pitanja, među kojima je i američki zahtjev za jurisdikcijom nad svojim trupama, mogao bi dovesti do odlaganja odluke. Nakon što sporazum bude potpisan, u Avganistanu bi moglo ostati i do 15.000 pripadnika međunarodnih snaga.

Barak Obama je u pismu obećao Karzaiju da se SAD neće miješati u suverenitet Avganistana.

Ako se SAD povuku, druge zemlje bi mogle da slijede njen primjer a smanjeno prisustvo međunarodnih snaga moglo bi odvratiti donatore od obećane finansijske pomoći. Nakon više od 12 godina ratovanja, Avganistan ostaje uveliko zavisan od strane pomoći.

Galerija