Poljska: Lažni pozitivni trudnički testovi kao rudnik zlata

Poljakinja koja je željela da obnovi garderobu a zahvaljući lažnom testu kupljenom na internetu dobila je od momka kome se nije žurilo da postane otac 1.250 eura za ilegalni abortus

7 komentar(a)
Testovi na trudnoću, Foto: Mirror.co.uk
02.11.2013. 11:16h

Neke trudne Poljakinje otkrile su pravi rudnik zlata i masovno na internetu prodaju pozitivne trudničke testove djevojkama kojima takva laž pomaže da odvuku svog momka pred oltar ili da dobiju od njega novac za abortus.

"Potpuna diskrecija, nikakva pitanja", to obično stoji uz male oglase na internetu gdje Poljakinje nude na prodaju pozitivne testove po cijenama od pet do 25 evra.

"Dnevno prodajem po nekoliko testova. Sve zavisi od toga da li obnavljam oglas. Ne znam u koje svrhe žene kupuju te testove. Ne interesuje me", kazala je za današnju Žecpospolitu 26-godišnja Katažina iz Gožova koja očekuje svoju drugu bebu.

Primjer je jedna neimenovana Poljakinja koja je željela da obnovi garderobu a zahvaljući lažnom trudničkom testu kupljenom na internetu dobila je od momka kome se nije žurilo da postane otac 1.250 evra za ilegalni abortus, koje je utrošila za krpice

Na internetu su i oglasi u kojima Poljakinje traže da kupe tuđe pozitivne trudničke testove ali rijetko koja želi da razgovara sa novinarima i odgovori zašto.

"U posljednje vrijeme pogoršali su se moji odnosi sa dečkom. Hoće da me napusti. Vjerujem da će ga trudnoća zadržati", jedan je od retkih odgovora koje su reporteri Žečpospolite dobili od jedne djevojke.

U Poljskoj u kojoj je vještački prekid trudnoće zabranjen osim kada je ugroženo zdravlje majke, teško oštećen plod ili je trudnoća plod krivičnog djela - silovanja, pozitivni trudnički test može da posluži i za ucjenjivanje. Primjer je jedna neimenovana Poljakinja koja je željela da obnovi garderobu a zahvaljući lažnom trudničkom testu kupljenom na internetu dobila je od momka kome se nije žurilo da postane otac 1.250 evra za ilegalni abortus, koje je utrošila za krpice.

"Za ženu za koju je biti ili ne biti u životu to da se uda kupljeni test je jednostavno korak ka željenom cilju. A trudnoća će možda doći. Iako broj takvih brakova po ucjeni 'postaćeš otac' u Poljskoj opada, u konzervativnim seoskim sredinama, recimo u Galiciji, recept je još uvek često djelotvoran", kazao je sociolog iz Lođa Pjotr Šukalski.