Đoković postaje počasni Budvanin

Time bi Đoković iz drugog pokušaja trebalo da postane građanin metropole crnogorskog turizma, nakon što mu titula nije dodijeljena prije četiri godine. Inicijativu su tada pokrenule opozicioni SNP, a podržale su je sve partije, uključujući i vladajuću DPS. Inicijator je bio Mijomir Pejović, aktuelni potpredsjednik Demokratske Crne Gore

87 pregleda151 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
27.07.2018. 05:44h

Jedan od vodećih svjetskih tenisera Novak Đoković najvjerovatnije će biti proglašen za počasnog građanina Budve.

Budvanska vlast namjerava da tu titulu dodijeli srpskom teniseru zbog promocije i podizanja ugleda grada u očima svjetske javnosti.

Predlog odluke o pokretanju postupka za proglašenje osvajača posljednjeg Vimbldona za počasnog Budvanina naći će se pred odbornicima 3. avgusta, za kada je šef lokalne Skupštine Đorđije Vujović zakazao sjednicu.

Time bi Đoković iz drugog pokušaja trebalo da postane građanin metropole crnogorskog turizma, nakon što mu titula nije dodijeljena prije četiri godine. Inicijativu su tada pokrenule opozicioni SNP, a podržale su je sve partije, uključujući i vladajuću DPS. Inicijator je bio Mijomir Pejović, aktuelni potpredsjednik Demokratske Crne Gore i šef Odborničkog kluba te partije u budvanskoj Skupštini.

Skupština je 2014. jednoglasno formirala Komisiju koja je trebalo da sprovede postupak, a činili su je Pejović, Marko Vuković (DPS) i Đorđije Vujović (DF). Uslijedila su hapšenja tadašnjih čelnih ljudi Opštine i do proglašenja Đokovića nije došlo.

Prema novom predlogu Vujovića, Skupština bi formirala radno tijelo koje bi u roku od 30 dana sprovelo postupak i pripremilo odluku o proglašenju Đokovića za počasnog građanina Budve.

“Razlozi za donošenje ove odluke su u činjenici da je Đoković jedan od najtrofejnijih i najboljih sportista današnjice. Đoković je odlučio da 2014. svoje vjenčanje upriliči na Svetom Stefanu, teritoriji opštine Budva. Vjenčanju su prisustvovale brojne svjetski poznate ličnosti i tom prilikom su se neposredno upoznale sa prirodnim ljepotama našeg grada i gostoprimstvom građana. Na taj način Novak Đoković je neusmnjivo doprinio da se ugled Budve u svjetskoj javnosti podigne na znatno viši nivo, a njen položaj kao ekskluzivne turističke destinacije dodatno afirmiše na međunarodnom turističkom tržištu“, navodi se u obrazloženju predloga odluke.

Statutom Opštine Budva propisano je da Skupština odlučuje o ustanovljavanju i dodjeljivanju javnih priznanja i nagrada i zvanja počasni građanin.

Osvajač 13 grend slem titula ranije je dobio nagradu 18. septembar - najveće priznanje Opštine Nikšić, odakle Đoković vodi porijeklo.