Lagard: Politička kriza u SAD prijetnja je svjetskoj ekonomiji

Američko Ministarstvo finansija je upozorilo da bi eventualni bankrot SAD mogao izazvati finansijsku krizu kao što je bila ona iz 2008, a možda i goru

2 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: IMF/VygintasSkaritis
03.10.2013. 17:20h

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je danas da eventualni neuspjeh SAD u podizanju granice zaduživanja predstavlja mnogo ozbiljniju prijetnju globalnoj ekonomiji u odnosu na trenutnu blokadu američke vlade.

Američko Ministarstvo finansija je danas upozorilo da bi eventualni bankrot SAD, do kojeg bi moglo doći ako granica dozvoljenog duga ne bude podignuta, mogao izazvati finansijsku krizu kao što je bila ona iz 2008, a možda i goru, prenosi BBC.

Lagard je navela da bi američka vlada trebalo da dovede svoje dugoročne finansije u red, navodeći da je ključno da se dogovori novi limit zaduživanja.

Američki predsjednik Barak Obama i čelnici Kongresa danima se ne mogu dogovoriti oko budžeta, što je dovelo do djelimičnog prekida rada vlade, pa je više od 700.000 zaposlenih poslato na neplaćeni odmor, a brojni nacionalni parkovi, internet stranice i državne ustanove su zatvoreni.

Direktorica MMF-a je, i pored krize u SAD, navela da je prognoza rasta svjetske ekonomije relativno pozitivna i da, uprkos slabom ekonomskom rastu, postoje znakovi koji upućuju na vraćanje finansijske stabilnosti na globalnom nivou.