Tufik Softić: Policija već danima ćuti, ne znam ima li pomaka u istrazi

Zbog straha za život svoje porodice Tufik Softić nije otputovao na seminar OEBS-a gdje bi govorio o bezbjednosti novinara u Crnoj Gori

194 pregleda1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
19.09.2013. 17:56h

Novinar Tufik Softić kazao je juče da ga od 19. avgusta niko iz policije nije kontaktirao, niti mu davao bilo kakve informacije o napadu na njega.

On je rekao da ne zna da li je istraga uopšte mrdnula sa mrtve tačke, a tome u prilog idu i odgovori iz policije “Vijestima”, u kojima se ponavlja da zbog istrage nijesu u mogućnosti otkrivati detalje.

“Danima nemam nikakav kontakt sa policijom, nemam nikakve informacije o tome šta rade, da li imaju ikakvih tragova. Ne znam da li se istraga pomjera sa mrtve tačke, da li su došli do nekih značajnih informacija i podataka. I dalje se osjećam vrlo nesigurno, ranije sam tražio od policije da u noćnim satima obezbjeđuju kuću i vjerujem da to čine. Ličnu, dvadesetčetvoročasovnu pratnju sam odbio, jer ne bih mogao da obavljam svakodnevne obaveze”, rekao je Softić.

Istakao je da je, zbog lične i porodične bezbjednosti, otkazao učešće na simpozijumu novinara Jugoistočne Evrope, koji se održava ove sedmice u Tirani.

“Ponovio sam im da strah za porodicu i sebe, tačnije za našu bezbjednost, zbog kog ni ne mogu učestvovati na simpozijumu, najbolje oslikava stanje novinarske bezbjednosti u Crnoj Gori"

Pojasnio je da se, iz razloga što o mogućim počiniocima posljednjeg napada na njega nema nikakvih informacija, ne osjeća ni malo bezbjedno , dodajući da iz istog razloga ne smije ostaviti porodicu.

“Organizator tog seminara je OEBS iz Beča, odnosno Kancelarija za slobodu medija. Pozvali su me da na simpozijumu govorim o novinarskoj bezbjednosti. Obavijestio sam ih da iz bezbjednosnih razloga ne mogu ostaviti porodicu i otići na nekoliko dana iz Berana”, rekao je Softić.

Pojasnio je da taj osjećaj povećava i to što policija još nije saopštila ništa u vezi sa istragom posljednjeg napada na njega, odnosno bacanja eksploziva u njegovo dvorište.

“Od organizatora skupa sam dobio puno razumijevanje, podršku i molbu da im se obratim za svaku vrstu pomoći. Rekli su mi da im, ako imam, pružim bilo kakve informacije koje mogu biti od koristi za otkrivanje počinilaca i nalogodavaca ovog, ali i napada na mene iz 2007. godine. U internoj komunikaciji naglasio sam im da sam ovog puta više zabrinut, jer sam prvi put samo ja bio fizički napadnut, a ovog puta eksploziv je podmetnut ispod auta u kojem je mogla biti čitava moja porodica”, rekao je Softić.

On je na simpozijumu u Tirani trebalo da govori o stanju bezbjednosti novinara u Crnoj Gori.

“Ponovio sam im da strah za porodicu i sebe, tačnije za našu bezbjednost, zbog kog ni ne mogu učestvovati na simpozijumu, najbolje oslikava stanje novinarske bezbjednosti u Crnoj Gori. Mislim da to mnogo bolje i rječitije govori o svemu”, kazao je Softić.

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju 11. avgusta, oko 22 sata bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom.

Iako je, nakon napada, prva informacija iz policije bila da je u Softićevu avliju bačena šok bomba, novinar "Vijesti" i "Monitora" kazao je da mu je policijski vještak rekao da je u njegovo dvorište bačen trotil - moćan eksploziv.

Policijski inspektori iste večeri su na informativni razgovor priveli nekoliko osoba iz Berana i od njih prikupili obavještenja i pregledali snimke sa nadzornih kamera u marketu "Voli", gdje je Softić trgovao neposredno prije eksplozije.

U Centru bezbjednosti Berane saslušano je više osoba povezanih sa Berancem Vladanom Simonovićem, a izvor "Vijesti" iz policije rekao je ranije da inspektori provjeravaju alibi nekoliko njegovih rođaka, kako bi suzili krug mogućih napadača.

Od 11. avgusta, iz Uprave policije nije objelodanjeno čak ni koji je eksploziv korišten u napadu, kao ni da li je vještačenje čestica u Forenzičkom centru završeno.

Intenzivno rade, pa ne mogu da pričaju

“Vijestima” je iz policije saopšteno da službenici Centra bezbjednosti Berane, u zajedničkim aktivnostima sa Sektorom kriminalističke policije, intenzivno rade na rasvjetljavanju krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, počinjenog u dvorištu Softićeve porodične kuće u Beranama.

“S obzirom da je preduzimanje policijskih mjera i radnji, u konsultaciji sa nadležnim tužiocem, u toku, nismo u mogućnosti da Vam prezentujemo detaljnije informacije u vezi sa ovim predmetom”, odgovorili su iz Uprave policije.