Oskarovac Hijao Mijazaki napušta svijet filma

Naredne nedjelje Mijazaki će održati u Tokiju konferenciju za novinare na kojoj će najaviti povlačenje

1 komentar(a)
Hijao Mijazaki, Foto: Purepeople.com
03.09.2013. 09:02h

Oskarovac i animator Hajao Mijazaki, koji je na Mostru došao sa animiranim filmom “The Wind Rises”, planira da se povuče iz svijeta filma nakon pet decenija karijere, saopštila je njegova producentska kuća na Filmskom festivalu u Veneciji.

“Naredne nedjelje Mijazaki će održati u Tokiju konferenciju za novinare na kojoj će najaviti povlačenje iz aktivnog rada u filmskoj industriji”, rekao je Koji Hošino, direktor u studiju “Gibli” čiji je jedan od osnivača Mijazaki. Hošino nije davao dalja objašnjenja o ovoj odluci reditelja, koga nazivaju i “japanski Volt Dizni”.

“Ne mogu da odgovaram na pitanja zato što ćemo dati zvanično objašnjenje. On želi da se iz dubine duše oprosti od svih vas”, dodao je on.

Mijazaki (71) je napravio jedanaest igranih filmova. Njegov poslednji “The Wind Rises” već se nalazi na samom vrhu boks ofisa u Japanu, a juče je prikazan na venecijanskom Lidu u odsustvu Mijazakija, prenose agencije. Njegovo ostavrenje “Spirited Away” 2002. godine osvojio je Oskara u konkureneciji za najbolji animirani film. “Princeza Monoki”, “Leteći dvorac” i “Ponyo” takođe su bili izuzetno popularni. Mijazakijevi filmovi istražuju temu ljudske povezanosti sa prirodom, tehnologijom, kao i vječitu borbu ambicije i pohlepe.

Juče su u takmičarskoj selekciji prikazana ostvarenja “Tom a la ferme” Ksavijera Dolana (Kanada, Francuska). Film je priča o Tomu, mladom kopirajteru, koji putuje na selo, na sahranu. Tamo biva šokiran kada otkrije da niko ne zna ko je on, niti u kakvoj je vezi bio s preminulim... U namjeri da zaštiti čast porodice, Tom pokušava da bude mirotvorac u kući u kojoj su svi gotovo u ratu. I, koja krije mnoge mračne tajne.

Drugo ostvarenje prikazano juče na festivalu je drama “The zero theorem” Teri Gilijama, u kojoj povučenog genija koji je u potrazi za svrhom postojanja, igra oskarovac Kristof Valc.