Osude iz svijeta zbog nasilja u Egiptu

Evropska unija saopštila je danas da su vijesti "veoma zabrinjavajuće" i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost

70 pregleda2 komentar(a)
14.08.2013. 15:58h

Brojne osude upućene su danas iz svijeta i međunarodnih organizacija zbog nasilja u Egiptu odakle stižu vijesti da je više desetina ljudi ubijeno tokom policijske akcije u kojoj su sa dva trga u Kairu rastjerani demonstranti, pristalice zbačenog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija.

Izvještaji o broju poginulih u Kairu se jako razlikuju, izvještači sa lica mjesta javljaju da je preko 120 osoba ubijeno, dok je Muslimansko bratstvo, kome pripada Morsi, saopštilo da je poginulo više od 250 pristalica svrgnutog predsjednika. Podaci se ne mogu potvrditi iz nezavisnih izvora. Egipatsko ministarstvo zdravstva tvrdi da je u sukobima u Kairu ubijeno 149, a ranjene 1.403 osobe.

Kako javlja AFP Muhamed El Baradej se povukao sa mjesta potpredsjednika egipatske vlade. On je u pismu upućenom predsjedniku Adli Mansuru rekao da mu je "teško da nastavi da preuzma odgovornost za odluke sa kojima se ne slaže".

Vlada Egipta je danas uvela jednomjesečni policijski čas u Kairu i u još 11 provincija. Odluka je saopštena ubrzo pošto je vršilac dužnosti predsjednika Egipta Adli Mansur proglasio širom zemlje jednomjesečno vanredno stanje i naredio vojsci da pomogne policiji u naporima da se ponovo uspostavi red u zemlji.

Policijski čas, kako je najavljeno, važiće noću, od 19.00 do 6.00 sati po lokalnom vremenu. Ova mjera važi u provincijama Kairo, Giza, Aleksandrija, Beni Sueif, Minja, Asjut, Sohag, Beheira, Severnom Sinaju, Južnom Sinaju, Suecu i Ismailiji. Vanredno stanje i policijski čas su uvedeni poslije žestoke intervencije policije protiv demonstranata, pristalica Mohameda Morsija.

U Egiptu proglašeno vanredno stanje, krvoproliće, hapšenja na ulicama Kaira >>>

Evropska unija saopštila je danas da su vijesti "veoma zabrinjavajuće" i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je izrazio zabrinutost zbog događaja u Kairu i ponovo pozvao sve strane u Egiptu na uzdržanost, navodi se na Tviter nalogu njegovog portarola.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc "odlučno je osudio" policijsku intervenciju u Egiptu. "Brojni mrtvi izbrojani jutros u Kairu su nešto što se nikako ne može prihvatiti", rekao je Šulc u saopštenju. On je pozvao egipatsku vladu "da obezbijedi svim Egipćanima slobodne i mirne demosntracije i rekao da je odgovornost aktuelne vlade da nađe pravedno i mirno rješenje za sadašnju krizu".

Akciju policije u Kairu osudila je i Evropska komisija. "Nasilje ne vodi nikakvom rješenju i pozivamo sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost", rekao je portparol Komisije Peter Stano.

Predsjednik Turske Abdulah Gul osudio je kao "neprihvatljivu" operaciju egipatskih bezbjednosnih snaga i izrazio bojazan da situacija može da se pogorša i da Egipat može da postane nova Sirija. Turska vlada je pozvala međunarodnu zajednicu na čelu sa Savjetom bezbjednosti UN i Arapskom ligom da odmah donese neki akt "da se prekine ovaj masakr".

"U Egiptu se desilo ono čega smo se najviše bojali. I ranije sam mnogo puta upozoravao i pozivao da ne dođe do ovoga. Neprihvatljivo je to što se dešava u Egiptu. Apsolutno je neprihvatljiva oružana intervencija protiv naroda koji mirno protestuje. Ma šta bili razlozi, ovakvi potezi otvaraju vrata brojnim opasnostima. Tužni smo.

Egipatsko narodu šaljemo poruke saučešća i želju da se okonča patnja. Dobijamo različite podatke o broju smrtno stradalih, ali je jasno da se radi o tragediji velikih razmjera. Strah me je da bi ovakav potez mogao uvesti Egipat u haos bez povratka", kazao je Gul.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako je ocijenilo, "masakr" u Egiptu, a isto je učinio i Katar.

Egipatska policija je jutros, uz podršku vojske, počela da rastjeruje demonstrante s trgova na kojima Morsijeve pristalice, neki s čitavim porodicama, protestuju više od mjesec dana, zahtijevajući povratak na vlast Morsija, kojega je vojska zbacila i uhapsila 3. jula.

Egipatske vlasti saopštile su kasnije da su rastjerani demonstranti sa oba kairska trga i da se sada vodi akcija u okolnim ulicama gdje ima preostalih demonstranata.

Izvještaji stižu o neredima i u drugim djelovima Egipta. Ubrzo poslije te operacije, dvije hrišćanske crkve napadnute su u centralnom dijelu zemlje gdje živi velika koptska manjina. Kopti optužuju Morsijeve pristalice da vode "rat odmazde" protiv hrišćana.

Bijela kuća je osudila danas nasilje u Egiptu ocjenjujući da će napredak za tu državu sada biti još teži.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest (Josh Earnest) izjavio je da svijet pažljivo prati ono što se zbiva u Kairu.

Američka vlada je do sada pažljivo vodila računa da ne nazove zbacivanje Morsija sa vlasti vojnim pučem.

Zbog nereda zatvoreni i istorijski lokaliteti

Egipatske vlasti danas su zbog nemira zatvorile za posjetioce sve istorijske lokalitete, među kojima i piramide u Gizi, Egipatski muzej blizu Trga Tahrir i Aleksandrijski muzej.

Ova mjera je uvedena iz predostrožnosti, rekao je egipatski ministar za antikvitete Mohamed Ibrahim dodajući da su pooštrene bezbjednosne mjere kod svih istorijski značajnih spomenika.

U Egiptu je danas uvedeno vanredno stanje za narednih mjesec dana poslije žestoke intervencije policije protiv demonstranata u kojoj je u Kairu ubijeno više od 120 ljudi.

U neredima stradao kamerman britanskog "Skaja"

Kemerman televizije Skaj njuz, Majk Din, poginuo je danas u nasilju na ulicama Kaira, saopštila je ta britanska televizija.

On je preminuo pošto je pogođen hicem iz vatrenog oružja, navodi Skaj njuz, dodajući da među ostalim članovima tima te televizije u Kairu nema povrijeđenih.

Din (61) je radio za Skaj 15 godina u Vašingtonu i Jerusalimu. Šef Skaj njuza Džon Rajli rekao je da je Din bio jedan od najboljih kamermana i sjajan novinar.

Galerija