Al Kaida htjela da baci Jemen na koljena

Jemenske vlasti otkrile da Al Kaida kuje zavjeru da zauzme postrojenja za izvoz nafte i gasa i jedan provincijski glavni grad na istoku zemlje

0 komentar(a)
08.08.2013. 07:24h

Jemenske vlasti su osujetile plan Al Kaide da zauzme dva velika postrojenja nafte i gasa i glavni grad jedne provincije na istoku zemlje, saopštila je juče vlada. Ambasade zapadnih zemalja su i juče bile zatvorene u Sani, iznad koje je nadlijetao špijunski avion.

Saopštenje jemenskih vlasti uslijedilo je pošto je upozorenje o potencijalnim terorističkim napadima navelo Vašington da zatvori diplomatske misije širom Bliskog istoka i Afrike prošle sedmice i da izda upozorenje na putovanja.

Pažnja je usmjerena na Jemen kada su američke agencije presrele komunikaciju između lidera Al Kaide Ajmana al Zavahrija i jemenskog ogranka ove terorističke grupe.

Jemen: Američka bespilotna letjelica ubila najmanje 6 militanata Al Kaide >>>

Sjedinjene Države i Velika Britanija su prije dva dana povukle dio diplomatskog osoblja iz Jemena i ponovo pozvale svoje državljane da napuste tu zemlju. Druge evropske države, poput Francuske i Norveške, takođe su zatvorile svoje ambasade u Sani.

U najnovijem napadu, petom u dvije sedmice, šest osumnjičenih ekstremista ubijeno je juče u napadu bespilotnim letjelicama u južnoj provinciji Šabva, kazali su očevici i lokalni zvaničnici.

Redžeh Badi, savjetnik za štampu jemenskog premijera Mohameda Salema Basindve, kazao je da je otkrivanje plana Al Kaide navelo SAD na pomenute mjere.

Zavjera, u čijem otkrivanju su pomogle zapadne i arapske zemlje, uključuje krijumčarenje eksploziva u Sanu kako bi se izvršili napadi, rekao je Badi.

„Planirano je da desetine Al Kaidinih ekstremista, obučenih u jemenske vojne uniforme, upadnu u ova postrojenja na 27. noć Ramazana“, kazao je za Rojters.

Muslimani slave 27. noć Ramazana jer vjeruju da je te noći počela objava Kurana proroku Muhamedu.

„Cilj plana je da se zauzme terminal za izvoz nafte Al Daba u Hadramutu i terminal za izvoz gasa Balhag, kao i grad Mukalu“, kazao je Badi. Mukala je prijestonica istočne provincije Hadramut.

Postrojenje gasa Balhaf, otvoreno 2009, jedno je od javećih strateških projekata u Jemenu. Ovim postrojenjem, čija je vrijednost procijenjena na 4,5 milijardi dolara, upravljaju jemenski LNG i francuski Total.

Al Daba je glavno naftno postrojenje u istočnom Jemenu. Sedamdeset odsto jemenskog izvoza zasniva se na nafti i gasu, a nekih 90 odsto prihoda iz inostranstva dolazi upravo od nafte i gasa.

Istakao je da je plan Al Kaide osujećen stavljanjem bezbjednosnih snaga u stanje pripravnosti i pooštravanjem procedure ulaska u pomenuta postrojenja.

Zvaničnik koji nadgleda mjere bezbjednosti za naftne kompanije koje posluju u Jemenu kazao je da su Al Kaidini borci planirali da otmu ili da ubiju strane eksperte koji rade u tim postrojenjima.

Zvaničnik koji nadgleda mjere bezbjednosti za naftne kompanije koje posluju u Jemenu kazao je da su Al Kaidini borci planirali da otmu ili da ubiju strane eksperte koji rade u tim postrojenjima

Jedan izvor kazao je da su posljednjih dana u Sanu stigle desetina pripadnika Al Kaide. Vjeruje se da su planirali napade na zapadne diplomatske misije i štab vojske u seriji bombaških i samoubilačkih napada, objavio je „Indipendent“.

Sjedinjene Države su 2000. pretrpjele ozbiljan napad Al Kaide u Jemenu, kada su bombaši samoubice brodom prepunim eksplozivima udarili o ratni brod „USS Kol“ dok je dopunjao gorivo u luci Aden. Sedamnaest američkih pomoraca je poginulo tom prilikom.

Prvi čovjek AQAP-a prijeti višegeneracijskim ratom

Šef Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AQAP) Naser al Vuhajši, čija je navodna komunikacija sa liderom Al Kaide Ajmanom Al Zahavrijem izazvala strah od terorističkih napada, obećao je Zapadu rat koji će trajati generacijama.

Prema riječima autora knjige o jemenskom ogranku Al Kaide Gregorija Džonsena, Vuhajši je rođen na jugu Jemena a prvi put je napustio zemlju 1998. da bi se pridružio ekstremistima u Avganistanu. Tamo je bio bliski saradnik Obame Bin Ladena do 2001, kada su Sjedinjene Države izvršile invaziju na Avganistan nakon terorističkih napada Al Kaide 11. septembra. Postao je šef AQAP-a 2009, nekoliko godina nakon smjelog bijega iz jednog jemenskog zatvorau.

„Vihajši ima mali ego i nježan glas – ali njegove riječi su veoma uticajne“, napisao je Džonsen na Tviteru. „Vihajši je takođe nevjerovatno strpljiv, što bi mogao biti uzrok frustracija i razlog zašto ga Zavahri tjera da izvrši napade“.

Rojters ističe da je AQAP lojalniji centralnom rukovodstvu Al Kaide nego gotovo bilo koji drugi ogranak ove globalne džihadističke mreže. S obzirom na to se rukovodstvo nalazi pod intenzivnim pritiskom, među kojima i od napada američkim bespilotnim letjelicama na plemenske oblasti Pakistana u kojima se navodno krije Zavahri, AQAP je na sebe preuzeo napade na zapadne mete. AQAP je preuzeo odgovornost za pokušaj jednog Nigerijca da digne u vazduh putnički avion s eksplozivom skrivenim u njegovom vešu na Badnji dan 2009.

U avgustu 2009, bombaš samoubica iz redova AQAP pokušao je da ubije saudijskog princa Mohameda bin Najefa. Vuhajši, tvrdi Džonsen, bio je jedan od mnogih pripadnika Al Kaide koji su nakon 2001. završili u Iraku.

Nakon što se u razmjeni zatvorenika sa Iranom vratio u Jemen 2003, proveo je naredne tri godine u zatvoru prije nego što je uspio da pobjegne u februaru 2006. Postao je lider Al Kaide u Jemenu 2007, a AQAP-a 2009. kada su spojeni njen jemenski i saudijski ogranak. Sjedinjene Države godinama su zanemiravale Vahajšija jer su bile usmjerene na američko-jemenskog propovjednika Anvara al Avlakija, koji je ubijen u napadu bespilotnom letjelicom SAD 2011.

U veličanju djela Bin Ladena, Vuhajuši je 2011. ovećao da će naredni napadi biti „veći i gori“. „Moraćete da se borite protiv jedne generacije zadrugom, dok vaš život ne bude uništen, vaši dani poremećeni a vi se suočite sa sramotom. Borbu između nas i vas nije vio samo Osama“, poručio je.

Galerija