Slovenija zbog suše razmatra proglašenje prirodne katastrofe

Na Dravskom i Ptujskom polju je od 8.000 hektara pod kukuruzom osušeno 80 odsto površine, a sasušeno je i 20.000 hektara travnjaka, koji bi trebalo da prehrane stoku

0 komentar(a)
Slovenija, zastava, Foto: Wikipedia.org
06.08.2013. 12:35h

Zbog velike suše koja je najviše pogodila poljoprivredu, Slovenija je pred proglašenjem prirodne katastrofe, jer seljacima više ne mogu pomoći tehnološke mjere kao sto je navodnjavanje.

Kukuruzu zasađenom na 15.000 hektara u Prekomurju, po riječima tamošnjih poljoprivrednika, više ne bi pomogla ni poplava, a kamoli navodnjavanje.

Na Dravskom i Ptujskom polju je od 8.000 hektara pod kukuruzom osušeno 80 odsto površine, a sasušeno je i 20.000 hektara travnjaka, koji bi trebalo da prehrane stoku.

Od suše nisu ostala pošteđena ni područja na kojima su zasađeni vinogradi i voće, kao ni povrtarske površine.

Poljoprivrednicima u Sloveniji država još nije isplatila pomoć obećanu tokom prošlogodišnje suše, zbog čega je ministarstvo poljoprivrede odlučilo da idućeg mjeseca podijeli pomoć od 5,6 miliona evra i da brže subvencionira ovogodišnje posljedice suše.

Suše od prije 10 godina nanijele su seljacima štetu od 128 miliona evra i država se nada da ovogodišnja neće imati tolike posljedice.

Uporedo s diskusijama u javnosti o posljedicama ovogodišnje suše u toku je i rasprava o posljedicama neangažovanja centralne i lokalnih vlasti u izgradnji sistema za navodnjavanje.

Slovenija je država bogata vodom, brojnim rijekama i potocima, koji omogućuju navodnjavanje.

Od suše i velikih vrućina koristi imaju jedino morske solane, u kojima je urod soli ove godine bio natprosječan.

Meteorolozi upozoravaju da trenutni toplotni talas ovog ljeta nije posljednji.