Guske su odlični "psi čuvari“?

U smislu reagovanja na aktivosti u njihovoj blizini, vrlo su spretne i oprezne. Neke vrste mogu biti veoma glasne

60 pregleda1 komentar(a)
28.07.2013. 09:06h

Neke policijske stanice u Kini sada koriste pernate prijatelje kao čuvare, umjesto pasa…

U ruralnim djelovima provincije Ksinjiang, u Kini, policija više ne drži pse da stražare noću u policijskim stanicama. Umjesto pasa, angažovane su guske - i vrlo su uspješne u obavljanju posla.

Prema nedavnom izvještaju, mladić je pokušao da se probije i uđe u policijsku stanicu ne bi li vratio motocikl koji mu je policija zaplijenila, a stražar-guska je poslužila kao revnosni alarm, koji je probudio uspavanog policajca.

Direktor za zaštitu ptica u udruženju Audubon Connecticut, Patrik Kjumins odgovorio je na nekoliko pitanja u dao nam uvid u ponašanje ovih životinja.

Da li guske mogu biti dobri čuvari?

One imaju nevjerovatan sluh, a kao i skoro sve ptice imaju nevjerovatan vid. Ne samo da bolje od ljudi vide bolje na daljinu, već i izbliza mogu videti stvari bolje nego mi. Naše oči imaju tri različita senzora za boje, koje kombinuju da bi se izgradila slika u našem mozgu. Ptice imaju četvrti – ultraljubičasti. One imaju mnogo širi spektar talasnih dužina koje mogu vidjeti. Stvari onda izgledaju oštrije.

Mnogi farmeri koriste guske kao čuvare kokošaka koje slobodno šetaju

Pretpostavljamo da nisu stidljive kada oče provalnika?

U smislu reagovanja na aktivosti u njihovoj blizini, vrlo su spretne i oprezne. Neke vrste mogu biti veoma glasne.

Pored čuvanja policijske stanice, da li postoje i neke druge stvari koje guske mogu da čuvaju?

Mnogi farmeri koriste guske kao čuvare kokošaka koje slobodno šetaju.

Dakle, one su zaista dobri psi čuvari?

Da, to je njihova odlika, njihov instinkt. One su teritorijalne životinje. Mogu da lete gdje god žele, ali su ipak kod svoje kuće. Neke od njih mogu da budu veoma oprezne kada brane svoju teritoriju.

Da li isto može da važi za labudove?

Nisam čuo da iko koristi labudove kao čuvare, ali oni mogu biti agresivniji od gusaka kada brane svoju teritoriju, mogu povrijediti ljude.

Da li mogu biti opasne po policajce koji stražare noću u stanici?

Ne vjerujem. Izgleda da one prepoznaju ko je dio ,,stada“. Ako je došla nova osoba, uniforma će pomoći da se ona navikne na novo okruženje, jer su uniforme iste.

Da li provalnik može da odvrati pažnju guski čuvaru?

Psu možete dati šniclu i to bi mu privremeno skrenulo pažnju, ali prilično je teško dati guski nešto što bi joj skrenulo pažnju da ne pravi buku. One čak mogu napraviti i više buke ako im bacite nešto ukusno, a tada ih je jako teško smiriti.

Čime biste ih uopšte hranili?

One su veoma lake za održavanje, što se tiče ishrane, nije skupo. Postoje specijalne mješavine za njih, ali one vole da jedu kukuruz i pasu po travi.

Galerija

guske FOTO: Shutterstock.com