Bošković: Crna Gora i SAD održavaju kvalitetne odnose u oblasti odbrane

Bošković je kazao da je zadovoljan zbog uspješne realizacije zajedničkih projekata, koji su imali za cilj unaprijjeđene interoperabilnosti i razmjenu iskustava oružanih snaga dvije zemlje

1 komentar(a)
Predrag Bošković, Pol Lepejdž, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
16.07.2018. 16:20h

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države (SAD), u svojstvu NATO saveznica, održavaju kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose u oblasti odbrane, saopštio je crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković.

Bošković se danas sastao se guvernerom savezne države Mejn, Polom Lepejdžom i komandantom Nacionalne garde Mejna, generalom Daglasom Farnemom, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Bošković je kazao da je zadovoljan zbog uspješne realizacije zajedničkih projekata, koji su imali za cilj unaprijjeđene interoperabilnosti i razmjenu iskustava oružanih snaga dvije zemlje.

“S tim u vezi, Bošković je istakao zahvalost Nacionalnoj gardi savezne države Mejn na ukazanoj podršci i pomoći u okviru Državnog programa partnerstva koji datira od 2007. godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bošković je dodao da je saradnja posredstvom navedenog programa umnogome doprinijela razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, a posebno u domenima priprema za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, razvoju ljudskih resursa i ispunjavanju neophodnih uslova za punu integraciju u NATO.

Bošković je kazao i da je zadovoljan aktuelnim projektima u okviru kojih se razvija saradnja kroz Državni program partnerstva, sa posebnim akcentom na unaprijjeđenje sposobnosti za djelovanje u vanrednim i kriznim situacijama.

On je upoznao sagovornike sa aktuelnim prioritetima i budućim planovima za razvoj Vojske Crne Gore, modernizaciju i jačanje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama.

Bošković je saopštio da će Crna Gora nastaviti da snažno podržava NATO politiku “otvorenih vrata”, uz uvjerenje da je potpuna integracija regiona u evro-atlantske strukture preduslov za očuvanje dugotrajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Lepejdž je saopštio da su Nacionalna garda Mejna i Vojska Crne Gore, kroz razmjenu iskustava i organizaciju zajedničkih vježbi i aktivnosti, uspostavile neraskidivu sponu koja obavezuje dvije zemlje da jačaju sveobuhvatnu bilateralnu saradnju.

On je čestitao Boškoviću na postignutim rezultatima i reformama, uz uvjerenje da je Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika.

Lepejdž je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima.

Na kraju sastanka, razmijenjena je i uniforma dvije vojske.