KOTOR APSS: Izložba studenata na Pjaci od zatvora

Sedamnaest studenata iz više zemalja u grupama radi na zadate teme, koje se odnose na problematiku gradnje na primorju, tačnije – pitanje napuštenih hotela

69 pregleda1 komentar(a)
Dijana Vučinić, Foto: Ivana Komnenić
11.07.2013. 17:57h

Nakon višednevne, intenzivne radionice sa mentorima, koji su istaknuta imena savremene svjetske arhitekture, studenti – polaznici Kotor APSS-a završavaju radove koje će predstaviti petak u 20 sati na Pjaci od zatvora u kotorskom Starom gradu.

Sedamnaest studenata iz više zemalja u grupama radi na zadate teme, koje se odnose na problematiku gradnje na primorju, tačnije – pitanje napuštenih hotela, a kao najistaknutiji predstavnik označen je hotel “Fjord”.

“Mislim da je količina rada i intenzitet diskusija na radionici jednak poslu koji se na fakultetu uradi za semestar, što znači da imamo prave ljude na Kotor APSS-u, koji zaista požrtvovano rade".

Studentski radovi će, nakon večerašnje prezentacije, tokom subote, 13. jula, biti izloženi u zgradi starog zatvora

"Krenuli smo od problema gradnje na primorju, a fokus je bio na rezidencijalnoj jedinici, odnosno na onome što se desilo u gradovima tokom devedesetih, uslijed razvoja stanovanja..."

"Ono što često zaboravljamo jeste da mi već imamo strukture koje se možda i mogu iskoristiti. Investitori su fokusirani na sopstvena tržišta, a mi malo razmišljamo o tome kakvo treba da bude naše tržište, što su naše ciljne grupe, te koje su strategije koje bi gradovi trebalo da razrađuju u odnosu na investitore. Mi smo sve te probleme spakovali u kotorski Fjord”, kazala je na juče održanoj konferenciji, Dijana Vučinić, osnivač Kotor APSS-a i direktor programa.

Jedan od mentora, Boštjan Vuga iz arhitektonskog biroa “SADAR+VUGA” u Ljubljani, koji predaje i na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, objasnio je zašto se rado odazvao pozivu da bude dio ovogodišnjeg Kotor APSS-a.

“Izuzetno me je zainteresovalo kako mi, kao mentori, zajedno sa studentima u nekoliko dana intenzivnog rada možemo da doprinesemo razrješvanju dilema i problema koji su prisutni na crnogorskoj obali. Hotel Fjord, koji je posljednja zgrada kotorskog dijela zaliva, nametnuo se kao imenitelj problema, kao glavna tema”, objasnio je Vuga.

Studentski radovi će, nakon večerašnje prezentacije, tokom subote, 13. jula, biti izloženi u zgradi starog zatvora.