Sa 61 milion bi da prebiju dugove EPCG, KAP-a, Rudnika, CGES-a na štetu države

Projektovani deficit budžeta od 95 miliona eura zadržan je i u predlogu rebalansa budžeta, koji je prvo projektovan na 1,26 milijardi eura

14 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
04.07.2013. 09:07h

Vlada bi rebalansom budžeta da riješi dužničko povjerilačke odnose između Kombinata aluminijuma, Rudnika uglja, Elektroprivrede, Crnogorskog elektoprenosnog sistema (CGES) i države Crne Gore.

To piše u obrazloženju predloga izmjena budžeta u kome nije objašnjeno ko kome i šta duguje i kako će se ti dužničko povjerilački odnosi vrijedni 61 milion riješiti.

CGES-u KAP duguje 17 miliona za nelegalno snabdijevanje strujom.

“U prethodnom periodu došlo je do kumuliranja obaveza između KAP-a, Rudnika uglja, EPCG i CGES-a. Rebalans je pripremljen polazeći od te činjenice, zaključaka Skupštine iz februara i aprila ove godine i Vlade iz maja ove godine. Rebalansom na rashodnoj strani se stvaraju zakonski preduslovi da se izvrši zaključivanje ugovora o rješavanju dužničko-povjerilačkih odnosa između KAP-a, Rudnika uglja Pljevlja, EPCG, CGES i države. Rješenje tih odnosa je od značaja za zaštitu pravnog i ekonomskog statusa subjekata i strateških investitora u Crnoj Gori u oblasti energetike”, obrazložilo je Ministarstvo finansija.

Navode da je u okviru Ministarstva ekonomije otvorena pozicija “transferi javnim preduzećima” na kojoj je planiran iznos od 61 milion sa koje bi da izvrše planirano poravnanje obaveza.

“Na prihodnoj strani očekuje se naplata zaostalih prihoda po osnovu poreza i doprinosa od EPCG i Rudnika uglja”, navodi se u predlogu rebalansa, za koji sada u Skupštini nemaju većinu.

Planirano je i da paralelno Ministarstvo ekonomije pokrene inicijativu da se zaključi srednjoročni ugovor o snabdijevanju strujom “po povoljnim cijenama u periodu od šest godina između EPCG, Montenegro bonusa i KAP-a”.

Projektovan je veći prihod od PDV-a po stopi od 19 odsto za 30 miliona, poreza na dohodak fizičkih lica za 6,9 miliona, doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 15,8 miliona, doprinosa za zdravstveno osiguranje za 9,4 miliona i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za 771.028 eura.

Predviđeno je da se Vlada može, uz postojećih 220 miliona, zadužiti dodatno 103 miliona eura u slučaju aktiviranja garancija za KAP. U tekućem budžetu planirano je da se za rezervu obezbijedi i dva miliona eura koje bi se koristili za donacije potrošačkih jedinica.

Projektovani deficit budžeta od 95 miliona eura zadržan je i u predlogu rebalansa budžeta, koji je prvo projektovan na 1,26 milijardi eura.

Opozicione partije (Front, SNP i Pozitivna) i manja članica vladajuće koalicije - SDP, najavili su da neće podržati rebalans budžeta koji predviđa da se prebiju dugovanja zbog neplaćene struje KAP-a od 61 milion eura na štetu državne kase.