Ministarstvo odbrane potpisalo Memorandum o multinacionalnoj saradnji

Iz službe za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane saopšteno je da je projekat zajedničke nabavke započet na sastanku ministara odbrane NATO zemalja u junu prošle godine, kada su 11 zemalja članica Alijanse i Finska potpisale pismo namjere

61 pregleda0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Odbrana.gov.me
12.07.2018. 09:08h

Ministar odbrane, Predrag Bošković potpisao je danas sa ministrima odbrane 15 zemalja članica NATO-a i ministrom odbrane Republike Makedonije Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske.

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemeler, kazala je da će Memorandum povećati sposobnost zajedničkog korišćenja municije i efikasno funkcionisanje na terenu.

"Vremenom će ta inicijativa pomoći NATO snagama da povećaju svoju interoperabilnost i efektivnost tamo gdje je to najpotrebnije“, rekla je Gotemeler.

Projekat, kako je navela, takođe će doprinijeti smanjivanju troškova i omogućiti nacionalnim budžetima da dodatno unaprijede trend rasta.

Iz službe za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane saopšteno je da je projekat zajedničke nabavke započet na sastanku ministara odbrane NATO zemalja u junu prošle godine, kada su 11 zemalja članica Alijanse i Finska potpisale pismo namjere.

Potpisivanjem Memoranduma, kako su naveli, ostvaren je pravni osnov za zajedničku nabavku kopnene municije.

"Odlučujuća municija kopnene vojske je NATO termin koji podrazumijeva ubojna sredstva malog i velikog kalibra, raketna sredstva i druge vrste ubojnih sredstava za kopnenu vojsku koje, zbog svog značajnog dejstva, mogu odlučujuće uticati na ishod borbi“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da Memorandum o razumijevanju predstavlja osnov za međusobnu saradnju u nabavkama, održavanju i skladištenju municije između država potpisnica u okviru novoformirane „LBDM inicijative“ (Land Battle Decisive Munition Initiative – Inicijativa za odlučujuću municiju kopnene vojske) koja će biti uspostavljena konačnim pristupanjem država članica navedenom Memorandumu.

"Pristupanje LBDM inicijativi važan je korak u procesu planiranja odbrambene politike Crne Gore, pri čemu bi se značajno proširile mogućnosti za unapređenje sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore“, navodi se u saopštenju Ministarstva.