Ivanović: Zasađeno 250.000 loza

Dobra vijest za vinogradare je da, kako je rekao, i pored svih kritika, već sada usađeno više nego prošle godine

0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko Belojević
17.05.2013. 12:34h

U Crnoj Gori je, od početka godine, usađeno gotovo 250.000 kalemova vinove loze i to je već sada više nego šro je usađeno tokom cijele protekle godine, sopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da vjeruje u ambiciozan plan Ministarstva da tokom godine bude usađeno pola miliona kalemova.

“U periodu od 2008. do 2012. godine posađeno je 730.000 kalemova vinove loze, mi ćemo ove godine postići cilj i imaćemo usađenih 500.000 čokota vinove loze. Vjerovatno spadam u tvrdoglave ljude ali bez te tvrdoglavosti nećemo postići uspjeh, a to je da povećamo površine pod zasadima vinove loze”, kazao je Ivanović.

Dobra vijest za vinogradare je da, kako je rekao, i pored svih kritika, već sada usađeno više nego prošle godine.

“Još prikupljamo podatke sa terena i usuđujem se reći da će do kraja ovog mjeseca biti usađeno gotovo 250.000 kalemova. Imamo i jesenju sadnju i imaćemo još jednu kampanju jer ovdje postoji svijest da ne valja saditi u jesen ali to nije tačno. Radi se ocrnogorskim autohtonim sortama i mi to podržavamo. Svrha ove mjere nije da se uvozi vinova loza iz drugih zemalja nego da se širi različit vinski sortiment koji imamo ovdje”, kazao je Ivanović

Objasnio je i da su mu vinogradari kazali da im predstavlja problem sporo puštanje vina u promet. Ivanović je rekao da je utvrđeno da Ministarstvo blagovremeno obrađuje zahtjeve proizvođača i proslijeđuje ih Biotehničkom fakultetu, koji rade analize, ali da ta institucija usporava proces. Ivanović je i u ranijim obraćanjima ukazivao na nedostatke u radu tog fakulteta.

“Važno mi je da se zna ko snosi koju odgovornost. Ja ne bježim od svoje odgovornosti a li žćelim da svako u tom lancu preuzme dio odgovornosti na sebe”, kazao je Ivanović.