Grčki prosvjetni radnici najavili štrajk

Grčka sprovodi program stroge štednje koji zahtijevaju njeni strani kreditori u zamjenu za međunarodne zajmove za spasavanje

0 komentar(a)
Grčka, Atina, protesti, Foto: Beta/AP
11.05.2013. 07:21h

Sindikat prosvjetnih radnika, zaposlenih u grčkim državnim srednjim školama, pozvao je na seriju štrajkova koji će početi iduće sedmice u znak protesta potiv novih mjera stroge štednje, čime će biti ugroženi godišnji prijemni ispiti za fakultete.

Zamjenik grčkog ministra finansija Hristos Staikuras je rekao da je manjak u budžetu u periodu januar-april 2013. iznosio 2,45 milijardi eura

Grčka Federacija profesora državnih srednjih škola (OLME) odlučila je da 17. maja održi 24-časovni štrajk i zatim seriju štrajkova naredne sedmice kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo vladinim planovima za nedobrovoljna prebacivanja zaposlenih na druga radna mjesta i produženje radnog vremena.

Te mjere su dio šireg plana za preuređenje javnog sektora koje zahtjevaju strani kreditori Grčke.

Vlada, predvođena konzervativncima, saopštila je da će preduzeti mjere kako bi osigurala da ispiti za maturante i kandidate za upis na fakultete budu održani u predviđenom roku od 17. do 31. maja, ali nije rekla da li će organizatore protesta izvesti pred sud.

Grčka sprovodi program stroge štednje koji zahtijevaju njeni strani kreditori u zamjenu za međunarodne zajmove za spasavanje, zahvaljujući kojima ta zemlja od 2010. izbjegava bankrot.

U aprilu je prvi put od početka godine ostvaren cilj poreskog prihoda

Vlada, predvođena konzervativcima, međutim, tvrdi da taj program daje rezultate, budući da je budžetski deficit zemlje u prvom tromjesečju opao na manje od polovine prvobitno prognozirane sume.

Zamjenik grčkog ministra finansija Hristos Staikuras je rekao da je manjak u budžetu u periodu januar-april 2013. iznosio 2,45 milijardi eura (3,22 milijarde dolara), u poređenju sa ciljem od 5,74 milijarde eura (7,54 milijarde dolara).

Preliminarni podaci, koji su objavljeni, pokazuju da je primarni deficit u prvom kvartalu od 330 miliona eura, koji isključuje troškove servisiranja ogromnog grčkog duga, manji od desetine prognoziranih 3,61 milijarde eura.

U aprilu je prvi put od početka godine ostvaren cilj poreskog prihoda, dok je kvartalni neto prihod bio 5,1 odsto iznad cilja.