Kina kritikovala izvještaj SAD o kineskoj vojsci

Portparol kineskog ministarstva odbrane izrazio je danas " duboko nezadovoljstvo" i protivljenje izvještaju Pentagona o razvoju kineske vojske

1 komentar(a)
Kina, vojska, Foto: AP
08.05.2013. 16:16h

Geng Janšeng je rekao da je Kina uputila protestnu notu Sjedinjenim Državama povodom izvještaja Pentagona o razvoju kineske vojske.

Američko ministarstvo odbrane juče je objavilo svoj godišnji izvještaj o kineskoj vojsci u kojem se ukazaje na prijetnju koju ona navodno predstavlja i na njenu zatvorenost.

Izvještaj napisan na 83 strane takođe optužuje Kinu zbog njenih poteza da očuva suverenitet i druga prava, koje kineska agencija Sinhua naziva opravdanim potezima, i dovodi u pitanje kinesku odbrambenu politiku.

Geng je rekao da je Kina uvijek slijedila put miroljubivog razvoja i držala se vojne strategije koja je odbrambena po svojoj prirodi.

Vojno jačanje Kine ima cilj da odgovori na potrebe zemlje za očuvanje suvereniteta, bezbjednosti i teritorijalnog integriteta i to je dio njenih prava i nije usmjereno protiv bilo koje druge zemlje, rekao je Geng.

Portparol je rekao da od prošle godine neke susjedne zemlje izazivaju sporove koji prijete kineskom teritorijalnom integritetu i njenim pravima na moru, ohrabreni onima koji ih podržavaju.

Geng je izrazio čvrsto protivljenje retorici upotrijebljenoj u vezi prijetnje kontinentalne Kine Tajvanu, i rekao da se time podrivaju odnosi s Tajvanom koji su se jako poboljšali posljednjih godina.

Ovakav izvještaj američke strane je suprotan američkom zalaganju za izgradnju zdravog, stabilnog i odgovornog odnosa između dvije vojske, i šteti uzajamnom povjerenju, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane.