Putin: Sukob Koreja bi učinio da Černobil izgleda kao dječja igra

On je rekao da ne krije da su zabrinuti zbog eskalacije situacija na Korejskom poluostrvu

3 komentar(a)
08.04.2013. 13:22h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da bi katastrofa u Černobilu 1986. godine mogla izgledati kao dječja igra ako bi došlo do vojnog sukoba na Korejskom poluostrvu.

On je rekao da ne krije da su zabrinuti zbog eskalacije situacija na Korejskom poluostrvu i pozdravio je odluku Vašingtona da odloži ranije planirano probno lansiranje balističke rakete kako bi se izbjeglo dodatno povećanje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Si Đinping: Niko ne smije da naruši mir u svijetu

Nijednoj zemlji ne sme biti dozvoljeno da narušava mir u svijetu, kaže predsednik Kine Si Đinping i najavljuje značajnije angažovanje u rešavanju korejske krize.

Govoreći na regionalnom poslovnom forumu na kojem su bili i vodeći svjetski politički lideri, Đinping nije izneo konkretan plan za rješavanje krize, koja je, i po njegovim riječima, povećala napetost kroz sjevernokorejsku ratnu retoriku i prijetnje.

Ostalo je nejasno da li je kineski predsjednik, čija je zemlja blizak saveznik Pjongjanga, kritikujući jednostrane akte koji ugrožavaju stabilnost, mislio na Sjevernu Koreju ili Sjedinjene Američke Države - čestu metu kineske kritike.

Demantovani navodi o novoj probi Pjongjanga

Sjeverna Koreja se priprema da izvede i četvrtu nuklearnu probu, saopštili su južnokorejski zvaničnici, ali je to ubrzo demantovano.

Nema znakova da se Sjeverna Koreja priprema da izvede četvrtu probu nuklearne bombe u bliskoj budućnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Južnokorejski mediji prenijeli su ranije navode zvaničnika u Seulu da su obavještajne snage primjetile da se "nešto dešava na mjestu gdje ništa ne bi trebalo da se dešava".

“Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja oko 10. aprila lansirati balističku raketu. Zajedno sa američkim obavještajcima pažljivo pratimo sve što se dešava u vezi sa tim”, kazao je portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Minsek, prenosi RTS.

Tokio je saopštio da tijesno sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Južnom Korejom, kada je riječ o prikupljanju i analizi podataka o aktivnostima Severne Koreje.

Japanski mediji već su naveli da bi uskoro vojnim snagama moglo biti izdato tajno naređenje da obore svaku raketu koja iz Sjeverne Koreje poleti u njihovom pravcu.

“Imamo odbrambenu strategiju, ali je nećemo javno objavljivati. Ipak, Japan je spreman da brani svoju zemlju i svoj narod”, rekao je japanski ministar za jačanje nacionalne bezbjednosti Jošihide Suga.

U međuvremenu, industrijska zona Kaesong, kojom zajednički upravljaju obje Koreje, i dalje je zatvorena za dolazak radnika iz Južne Koreje.

Južnokorejske firme već su počele da prijavljuju poslovne gubitke zbog toga, a u zoni više od 500 radnika i dalje čeka da pođe kući, ali se očekuje da će njih 39 danas krenuti put Seula.

Galerija