Tači: Kosovo očekuje da uskoro postane član UN

Po Tačijevim riječima, "uloga Srbije je destruktivna" i otežava bezbjednosnu situaciju

12 komentar(a)
22.03.2013. 18:06h

Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je danas Beograd da, kako je rekao, "rasformira paralelne strukture" na sjeveru Kosova, naglašavajući da je "Kosovo suverena država" i da je taj proces "nepovratan".

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, Tači je poručio da Kosovo "neće biti mesto podjela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske". Tači je takođe naglasio da će od Beograda tražiti "kompenzaciju za ratnu štetu".

Po njegovim riječima, "uloga Srbije je destruktivna" i otežava bezbjednosnu situaciju.

"Kosovo je sada priznato od strane više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer mnoge države su u procesu priznavanja nezavisnosti. Uvjeravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove građane", rekao je Tači.

On je rekao da Kosovo s pravom očekuje da u bliskoj budućnosti bude član UN, da će normalizovati odnose sa Srbijom kao svojim susjedom i da neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

"Uvjeren sam da će Kosovo i Srbija normalizovati odnose kroz dijalog. S pravom očekujemo da će u bliskoj budućnost Savjet bezbjednosti UN usvojiti novu rezoluciju koja će Kosovo učiniti ravnopravnim članom UN", rekao je Tači na sjednici SB UN, prenijela je Beta.

Tači je kazao da će kosovska strana biti konstruktivna u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i da će normalizovati odnose sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, sporazum o kancelarijama za vezu i razmeni oficira za vezu sa Srbijom nije primijenjen što je prepreka na putu ka uspostavljanju diplomatskih odnosa dvije susjedne zemlje.

"Srbija nije pokazala isti nivo spremnosti, što se vidi u preprekama sprovođenju sporazuma", rekao je Tači i dodao da Srbija pokušava da spriječi Kosovo da učestvuje u regionalnim događajima.

Tači je istakao da u pregovorima koji se vode sa Srbijom nema razgovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova

Kao probeme Tači je naveo i pitanje 1.700 nestalih i ukidanje paralelnih institucija Srbije na Kosovu, posebno u oblasti bezbjednosti. On je poručio da Kosovo neće biti mjesto podjela i barikada i da se neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske.

Tači je istakao da u pregovorima koji se vode sa Srbijom nema razgovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova.

On je ukazao i na djelovanje kriminalnih gupa na sjeveru Kosova koje, kako je naveo, djeluju destruktivno, "zastrašuju tamošnje stanovništvu i unose nemir".

"Pozvao bih Srbiju da rasformira te ilegalne strukture bezbjednosti i pravosuđa i da prestanu da prave atmosferu napetosti na Kosovu. Želim da vjerujem da je i premijer (Srbije Ivica) Dačić jednako zabrinut za vladavinu prava na sjeveru Kosova i da želi da tamošnja zajednica živi bez straha", kazao je Tači.

Galerija