Ruski bankar Borodin tvrdi da je dobio azil u Britaniji

Borodin je prošle godine pobjegao u London, zbog optužnice da je odgovoran za milionske manipulacije sa lažnim kreditima u Moskovskoj banci

1 komentar(a)
Andrej Borodin, ruski bankar, Foto: RIA
01.03.2013. 15:26h

Ruski bankar Andrej Borodin, koji je u Moskvi optužen za pronevjeru u aferi oko lažnih kredita Moskovske banke, izjavio je danas da mu je odobren politički azil u Velikoj Britaniji.

Predsjednik Moskovske banke do 2011. godine, Borodin je ruskim medijima rekao da je njegov argument bio daće rizikovati politički progon od premijera Dmitrija Medvedeva ako se vrati u domovinu.

Britanske vlasti nisu komentarisale navode Borodina, a britanski Houm ofis, koji je nadležan za dodjelu azila, ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Borodin je prošle godine pobjegao u London, zbog optužnice da je odgovoran za milionske manipulacije sa kreditima u Moskovskoj banci, koje su otkrivene nakon što je 2011. godine tu banku preuzela državna VTB banka.

Rusija je u saniranje Moskovske banke uložila 14 milijardi dolara, a Borodin i potpredsjednik banke Dmitri Akulinin optuženi su za pronevjeru 12 milijardi rubalja i zloupotrebu položaja.

Britanske vlasti su u maju prvo odbile da odobre azil Borodinu i Akulininu, ali su oni uložili žalbu. U augustu, Interpol je za njim na zahtjev Rusije raspisao međunarodnu potjernicu. Ruske vlasti su danas saopštile da će nastaviti da traže njihovo izručenje.